Film- en tv-tipsDinsdag 10 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 10 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Tom Hanks (voorgrond rechts) in Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998). Beeld ANP
Tom Hanks (voorgrond rechts) in Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998).Beeld ANP

Saving Private Ryan

RTL 7, 20.30 uur

(Oorlog, Steven Spielberg, 1998) Monumentale, met vijf Oscars bekroonde WO II-film van alleskunner Steven Spielberg, die hiermee filmgeschiedenis schreef als heruitvinder van de wijze waarop oorlogsgeweld wordt verbeeld. De eerste 25 minuten en het laatste kwartier verschaffen de film een dergelijke status. Gedurende die scènes blijkt Spielberg opnieuw een groot verteller. Gedachten aan het slagveld op Omaha Beach, en aan elke andere veldslag, zijn na Saving Private Ryan voor altijd ingekleurd met de fictie van Spielberg. De details van angstige koppen vlak voor de aanval, kotsend van angst, de opengereten ledematen, het geluid van een kogel die door zowel helm als hoofd boort, de chaos in klank en beeld.

Nanny McPhee

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Kirk Jones, 2005) Ze heeft twee grote wratten in haar gezicht, een monsterlijke neus en een naar voren stekende tand: Emma Thompson is een bizarre verschijning in deze aardige Britse kinderfilm. Omdat de kinderen van weduwnaar Cedric (Colin Firth) alle andere gouvernantes hebben weggepest, zit er weinig anders op dan deze supernanny in dienst te nemen. Ze moet niet alleen de lastige kinderen tot rust brengen, wat met haar magische krachten weinig moeite kost, maar ook nog een huwelijk arrangeren en een adellijke tante (Angela Lansbury) in toom houden.

Nanny McPhee (Kirk Jones, 2005). Beeld
Nanny McPhee (Kirk Jones, 2005).

Gulag: The Story

Canvas, 21.20 uur

Niet lang na de Russische Revolutie werden de eerste kampen gebouwd voor de ‘heropvoeding’ van politieke vijanden van het nieuwe bewind. Toen Stalin in 1922 Lenin opvolgde, kwam de ontwikkeling van deze goelags in een stroomversnelling. Canvas toont vandaag de eerste helft van Patrick Rotmans documentaire Gulag: The Story. Zowel politieke gevangenen als criminelen werden naar de straf- en werkkampen gestuurd voor dwangarbeid, maar er vonden ook massa-executies plaats. In de Tweede Wereldoorlog zouden ook veel krijgsgevangenen in een goelag belanden.

The Odd Life of Timothy Green

Net 5, 22.30 uur

(Fantasy, Peter Hedges, 2012) Goedmoedig Disneyfantasy, geschreven en geregisseerd door de scenarist van What’s Eating Gilbert Grape (1993). Cindy (Jennifer Garner) en Jim Green (Joel Edgerton) kunnen geen kinderen krijgen, wat ze ook proberen. Om dit feit te verwerken begraven ze in de tuin een kistje in de grond, met briefjes vol lieve gedachten over hun nooit geboren, ideale kind. Diezelfde nacht staat een jongen voor de deur. Het kind blijkt aan al hun wensen te voldoen. En alsof dat nog niet merkwaardig genoeg is, groeien er constant bladeren uit zijn benen.

The Odd Life of Timothy Green (Fantasy, Peter Hedges, 2012). Beeld
The Odd Life of Timothy Green (Fantasy, Peter Hedges, 2012).

Basquiat: Rage to Riches

Canvas, 23.15 uur

In 2017 werd een werk van Jean-Michel Basquiat verkocht voor bijna 100 miljoen euro, een record voor een Amerikaanse kunstenaar. Daarmee is Basquiat toegetreden tot het pantheon van grote moderne artiesten. De documentaire Rage to Riches vertelt het levensverhaal van de kunstenaar, die zijn carrière begon als graffiti-artiest in New York. Collega’s, familie en mensen uit de kunstwereld vertellen over Basquiats succes, zijn plotselinge rijkdom, het racisme waarmee hij te maken kreeg en de drugs die zijn ondergang zouden worden.

2doc: On the Inside of a Military Dictatorship

NPO 2, 23.15 uur

Politicus Aung San Suu Kyi werd bewonderd om haar strijd voor de mensenrechten en democratie in Myanmar. Over de verdrijving van de Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische land, was de Nobelprijswinnares echter opvallend stil. De regeringsleider weigerde het optreden van het leger te veroordelen. Hoe zijn deze twee beelden van Aung San Suu Kyi te verenigen? De Deense filmmaker Karen Stokkendal Poulsen onderzoekt het in deze documentaire, waarin ze met generaals uit het regime spreekt, maar ook met Aung San Suu Kyi zelf.

3Lab: Mama en ik

NPO 3, 23.25 uur

Filmmaker Amanda van Hesteren heeft een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder. Deze laatste mengt zich steeds fanatieker in het racismedebat en doet anti-blanke uitspraken waar Van Hesteren van schrikt. Ze voelt een groeiende afstand tot haar moeder, die haar dochter een ‘bounty’ vindt; bruin van buiten, wit van binnen. In de documentaire ‘Mama en ik’ voert Van Hesteren een aantal zeer persoonlijke gesprekken over racisme met haar moeder en andere gezinsleden. Het resultaat is een openhartig document over een moeder-dochterrelatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden