Film- en tv-tipsMaandag 3 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 3 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sea Kumada en Takaaki Nomi in Scabbard Samurai van Hitoshi Matsumoto. Beeld
Sea Kumada en Takaaki Nomi in Scabbard Samurai van Hitoshi Matsumoto.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2001) De film waar het mee begon, zou je na een handvol Ring- en Hobbit-spektakels kunnen zeggen. Peter Jacksons eerste visie op het universum van fantasyschrijver J.R.R. Tolkien is de proloog van een visueel overdonderend en aangrijpend avontuur. Hobbit Frodo (Elijah Wood, niet zo veel elfjesachtiger dan normaal) verzamelt een groep om zich heen en gaat op expeditie om een kwaadaardige, magische ring te vernietigen. Tolkiens fantasiewereld werd bij Jackson een realistische setting voor een verhaal van zowel mythische als menselijke proporties.

Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring van Peter Jackson. Beeld
Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring van Peter Jackson.

Panorama: Stacey Dooley and the Lockdown Babies

BBC 1, 20.30 uur

Sinds het begin van de lockdown zijn er in het Verenigd Koninkrijk zo’n kwart miljoen baby’s geboren. Voor de moeders en hun pasgeborenen waren de afgelopen maanden geen pretje, zegt Stacey Dooley in een reportage voor het Vlaamse magazine Panorama. Op een kraamafdeling in Bradford ziet ze hoe het coronavirus de omgang met zwangerschap en bevallingen heeft veranderd. Ze ontmoet zwangere vrouwen die doodsbang zijn om besmet te worden en moeders die geïsoleerd zijn van familie en vrienden. Het medisch personeel legt uit wat men doet om de vrouwen en baby’s te beschermen.

Barkskins

National Geographic, 21.00 uur

Eind 17de eeuw bestond het grondgebied van de huidige VS voor een groot deel uit bossen. Grote aantallen arme Europese immigranten werden ingezet om deze wildernis te kappen. Annie Proulx (Brokeback Mountain) schreef de roman Barkskins over twee mannen uit de sloppenwijken van Parijs en hun nageslacht. Het boek werd door National Geographic verfilmd als dramaserie. René Sel en Charles Duquet (Christian Cooke en James Bloor) arriveren in de Nieuwe Wereld om te boeten voor hun misdaden. Drie jaar lang worden ze tewerkgesteld om bomen te vellen.

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.30 uur

André van Duin en Janny van der Heijden trekken er vanaf vanavond opnieuw op uit in Denkend aan Holland, waarin de mooiste plekjes van Nederland worden verkend vanaf het water. De beelden van natuurgebieden, oude stadjes en landgoederen zijn misschien een inspiratie voor alle Nederlanders die de vakantie noodgedwongen in eigen land doorbrengen. De reis begint op de Vecht en de Loosdrechtse Plassen, waar Van Duin en Van der Heijden zich vergapen aan de chique buitenplaatsen van rijke Amsterdammers die hier vanaf de 17de eeuw de stad ontvluchtten.

2Doc: De wijde wereld

NPO 2, 22.05 uur

Op vluchtelingenschool ‘De wijde wereld’ in Amsterdam geven leerkrachten les aan ontheemde kinderen, die vaak zijn getraumatiseerd door oorlog of vervolging. Docent Taede Walma besloot enkele oud-leerlingen na vijftien jaar via Facebook te traceren en op te zoeken. In de documentaire De wijde wereld van Sherman de Jesus zien we hoe de reünie met Mina uit Irak, Hamza uit Burundi en Melika uit Iran verloopt. Ook is er aandacht voor de achtergrond van de leerlingen, hun gewenningsproces en de vraag op welk moment een vluchteling echt ‘geland’ is.

Looper

RTL 7, 22.30 uur

(Actie, Rian Johnson, 2012) ‘Wazig gedoe’, noemt huurmoordenaar Joe (Joseph Gordon-Levitt) de tijdreisconstructie waarmee hij zijn geld verdient. Illegaal klust hij voor schimmige figuren uit de toekomst, door mensen te liquideren die terug in de tijd worden gezonden. Perfecte moorden zijn het, onoplosbaar en lucratief voor de uitvoerder. Tot een van zijn slachtoffers (Bruce Willis) ontsnapt en regisseur Rian Johnson de plot op vermakelijke wijze langs een berg onwaarschijnlijkheden dient te laveren. De soepele wijze waarop dat gebeurt, leverde Johnson de regie op van het achtste Star Wars-deel, The Last Jedi (2017).

Bruce Willis en Joseph Gordon-Levitt in Looper van Rian Johnson. Beeld
Bruce Willis en Joseph Gordon-Levitt in Looper van Rian Johnson.

Scabbard Samurai

Arte, 23.45 uur

(Komedie, Hitoshi Matsumoto, 2010) Samurai Nomi kan en wil vechten: een grotere schande bestaat bijna niet, vindt ook zijn bedrieglijk schattige dochtertje, dat hem in de idiote kostuumkomedie Scabbard Samurai herhaaldelijk smeekt ritueel zelfmoord te plegen als hij zich écht niet heldhaftiger wil opstellen. Nadat hij door zijn clan is opgepakt, kan hij zijn leven redden door het getraumatiseerde zoontje van de krijgsheer aan het lachen te maken. Maar wat Nomi ook probeert - noedels opslurpen door zijn neus, goudvissen slikken en ophoesten - het prinsenkind verroert geen spier. De gestoorde variétéshow die cultregisseur Hitoshi Matsumoto (Symbol) hier optuigt valt af en toe stil, maar is ook volstrekt uniek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden