Film- en tv-tipsMaandag 17 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 17 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Denzel Washington in American Gangster van Ridley Scott. Beeld
Denzel Washington in American Gangster van Ridley Scott.

Doe alsof je thuis bent

NPO 3, 19.25 uur

Vanwege de coronarisico’s kiezen veel Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land. In het nieuwe programma Doe alsof je thuis bent zien we hoe twee Nederlandse gezinnen vier dagen lang van woning ruilen. Daarnaast zullen ze het dagelijks leven van elkaar overnemen, inclusief alle klusjes en gewoonten. Zo kan het dat een gezin uit Hillegom opeens zelfvoorzienend moet leven in een boshut, of dat twee bootbewoners zich moeten aanpassen aan het leven in vissersdorp Marken. Doe alsof je thuis bent is de komende twee weken elke werkdag te zien.

The Wolf of Wall Street

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Martin Scorsese, 2013) Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van vóór de financiële crisis, waarin Martin Scorsese de professionele aandelenzwendelaar Jordan Belfort schetst als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf. Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert. Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio in zijn vijfde Scorsesefilm) is een authentiek Scorsesiaanse held: uit de werkelijkheid geplukt, onmatig en zelf-destructief, een lady’s man en desastreuze echtgenoot.

Jonah Hill en Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’ van Martin Scorsese. Beeld
Jonah Hill en Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’ van Martin Scorsese.

American Gangster

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Ridley Scott, 2007) Wat is een fatsoenlijke boef? Aan de hand van American Gangster, Ridley Scotts geoliede epos over de werkelijk bestaande drugsbaas Frank Lucas (Denzel Washington), kun je een lijst opstellen van regels en erecodes waaraan een crimineel op stand zich heeft te houden. Hij koopt zijn producten direct bij de leverancier (Lucas reist naar Vietnam om een deal te sluiten met heroïnefabrikanten), vergeet zijn afkomst niet (hij koopt een gigantisch landhuis voor zijn familie en promoveert zijn broers tot compagnons) en gaat op zondag met zijn oude moeder naar de kerk. Washington vertolkt een complex personage en slaagt glansrijk.

The Lord of the Rings: The Return of the King

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2003) Overtuigend slotoffensief van The Lord of the Rings-trilogie, waarmee regisseur Peter Jackson c.s. miljarden binnenhaalde. In het met Oscars overladen derde deel breekt de oorlog tussen de zwarte vorst Sauron en de witte coalitie van tovenaar Gandalf in alle hevigheid los. Op verhaalniveau is deel 3 als losstaande film nauwelijks te behappen, maar wát een spektakel. De massale slagveldscènes die in The Two Towers (deel 2) zo’n indruk maakten, blijken slechts een voorproefje van wat Jackson hier in petto heeft.

Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Return of the King van Peter Jackson. Beeld
Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Return of the King van Peter Jackson.

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.30 uur

In Roermond beginnen Janny van der Heijden en André van Duin vandaag aan een bootreis door het bourgondische zuiden. Roermond is een oude Hanzestad waar de Maas en de Roer samenkomen. Voor de presentatoren van de kijkcijferhit Denkend aan Holland lijkt het wel alsof ze er in Frankrijk zijn. Op de reis over de Maas gaan Van Duin en Van der Heijden aan boord van een enorm vrachtschip en genieten ze op de wal van de fraaie omgeving vol natuur en historische plaatsjes. Nadat ook de culinaire kant van Limburg wordt geproefd, eindigt de reis in België.

Magda Goebbels: First Lady of the Third Reich

Canvas, 21.30 uur

Over Hitlers handlangers is veel geschreven, maar de vrouwen van het Derde Rijk bleven onderbelicht. Magda Goebbels, de vrouw van propagandaminister Joseph Goebbels, speelde een belangrijke rol in Hitlers hofhouding. Antoine Vitkines documentaire Magda Goebbels: First Lady of the Third Reich toont via archiefmateriaal hoe Magdalena Friedlander een autohandelaar trouwde, van hem scheidde en als geëmancipeerde vrouw de ambitieuze Goebbels aan de haak sloeg. Haar leven eindigde in Hitlers bunker, waar ze haar kinderen vergiftigde en zelfmoord pleegde.

2Doc: How to Steal a Country

NPO 2, 22.05 uur

Als de overheid en machtige bedrijven onder een hoedje spelen, is het aan de vrije pers om dit aan de kaak te stellen. In de documentaire How to Steal a Country toont Rehad Desai hoe een groep onderzoeksjournalisten in Zuid-Afrika lucht kreeg van ernstige corruptie in de kringen rond president Jacob Zuma. Deze gaf de bevriende Indiase familie Gupta vrij baan om macht te kopen binnen kolenfirma’s, ict-bedrijven en zelfs binnen de regering. Het werk van de journalisten werd door Zuma afgedaan als laster en nepnieuws, maar kostte hem wel zijn positie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden