Film- en tv-tipsMaandag 10 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 10 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Gijs Naber (midden) in Aanmodderfakker van Michiel ten Horn. Beeld
Gijs Naber (midden) in Aanmodderfakker van Michiel ten Horn.

Food Factory

National Geographic, 19.00 uur

Voordat ons eten in de schappen van de winkel belandt, is er een enorme industrie bezig geweest om ingrediënten te verzamelen, verwerken, bereiden en verpakken. De boeiende ontstaansgeschiedenis van een brood, een blik soep of een zak chips wordt uit de doeken gedaan in Food Factory, een nieuwe serie van National Geographic. In een dubbele aflevering kijken we vandaag mee in een toffeefabriek en een koffiebranderij, en zien we hoe pasta in allerhande vormpjes wordt gemaakt en roomijs wordt bereid. Leerzaam, smakelijk en leuk om naar te kijken.

Aanmodderfakker

NPO 3, 20.25 uur

(Komedie, Michiel ten Horn, 2014) Een van de beste, zo niet de allerbeste Telefilm in de geschiedenis van de Telefilm is dit met drie Gouden Kalveren bekroonde Aanmodderfakker van Michiel ten Horn. Twee jaar eerder maakte hij samen met scenarist Anne Barhoorn al furore met de komedie De ontmaagding van Eva van End. Een van de Kalveren was voor Gijs Naber en daarover kan weinig discussie zijn: Naber is geweldig op dreef als de 32-jarige nietsnut Thijs. Het is vooral dankzij hem dat de film niet blijft steken in een karikatuur – altijd een risico met zo’n verhaal over een oudere jongen die maar niet wil deugen.

Heat

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, Michael Mann, 1995) Hoewel beide acteurs ook al te zien waren in The Godfather Part II, speelden Robert de Niro en Al Pacino pas in deze thriller voor het eerst samen in één scène. Hier zijn ze elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. Regisseur Mann, vorige zomer geëerd met een retrospectief in filmmuseum Eye in Amsterdam, gaf hun personages veel diepgang, wat allerminst ten koste gaat van de fantastische beeldvoering en adembenemende actiescènes.

Al Pacino en Robert De Niro in Heat van Michael Mann. Beeld
Al Pacino en Robert De Niro in Heat van Michael Mann.

Gorbatsjov-Reagan - Duel at the Top

Canvas, 21.15 uur

Franse documentaire uit 2016 van Antoine Dauer. Toen Gorbatsjov en Reagan elkaar in 1985 voor het eerst ontmoetten wilden de twee staten elkaar de loef afsteken en waren ze absoluut niet van plan om vrede te sluiten, maar dat is uiteindelijk (tegen alle verwachtingen in) toch gebeurd. Het Westen ziet Gorbatsjov als een echte held, maar in zijn eigen land wordt hij gezien als een verrader en een slechte leider. Reagan op zijn beurt was voor sommigen ‘a good guy’, voor anderen een sluwe vos of een oude acteur met weinig verstand. Waarom kozen de twee voor vrede? Wat waren hun echte intenties?

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.35 uur

Vanaf de 16de eeuw ontstond in het noordoostelijke deel van Nederland een netwerk van vaarwegen dat werd gebruikt om turf te vervoeren. Tegenwoordig is de oude Turfroute toegankelijk voor pleziervaart. In Denkend aan Holland gaan André van Duin en Janny van der Heiden op ontdekkingsreis in deze mooie streek, waar de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan. Ze verkennen de Friese Wouden, gaan er met de fiets op uit en lopen mee met een boswachter. Gaandeweg leren ze over de geschiedenis van het veengebied, de turfindustrie en gevangenisdorp Veenhuizen.

2Doc: Klanken van oorsprong

NPO 2, 22.05 uur

In de naoorlogse decennia kende de Nederlandse muziekwereld opvallend veel artiesten met wortels in voormalig Nederlands-Indië. De zangers, zangeressen en popbands maakten naam in sterk uiteenlopende genres, maar hadden allemaal de gedeelde ervaring van oorlog, vluchten en moeten aarden in een nieuw land. De documentaire Klanken van oorsprong van regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich vertelt hoe Nederlands-Indische artiesten als Anneke Grönloh, The Blue Diamonds, Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot in de muziek hun uitlaatklep vonden.

The Hidden Fortress

Arte, 22.45 uur

(Avontuur, Akira Kurosawa, 1958) Een van de geestigste films van de Japanse filmmeester Akira Kurosawa, waarin twee boeren in ruil voor een flinke smak goud een man en vrouw escorteren door vijandelijk gebied. Wat ze niet weten, is dat het om een generaal (Kurosawa’s oogappel Toshiro Mifune) en een prinses gaat. Opmerkelijk jolig, maar ook vol spektakel, waaronder een fraai gevecht op een trap, waarmee Kurosawa een ode bracht aan de beroemde trappenscène van Battleship Potemkin. George Lucas zou The Hidden Fortress later als blauwdruk gebruiken voor zijn Star Wars.

Toshiro Mifune in The Hidden Fortress van Akira Kurosawa Beeld
Toshiro Mifune in The Hidden Fortress van Akira Kurosawa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden