FILM- EN TV-TIPSDinsdag 8 september

De Volkskrant film- en tv-selectie voor dinsdag 8 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Giorgio Cantarini (links) en Roberto Benigni in La vita è bella (Roberto Benigni, 1997). Beeld
Giorgio Cantarini (links) en Roberto Benigni in La vita è bella (Roberto Benigni, 1997).

The Life and Death of Colonel Blimp

BBC 2, 15.30 uur

(Michael Powell en Emeric Pressburger, 1943). Drie oorlogen vecht een officier (Roger Livesey) in deze Britse klassieker: de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. The Life and Death of Colonel Blimp was bedoeld als een propagandawerk in oorlogstijd, maar de film bevatte zo veel controversiële elementen en wendingen – bijvoorbeeld het sympathieke portret van een Duitse (anti-nazi)legerofficier – dat hij bij de uitbreng op veel weerstand stuitte. Zo verzette Winston Churchill zich lang tegen de productie, omdat hij dacht dat de film hem belachelijk wilde maken.

Roger Livesey in The Life and Death of Colonel Blimp (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1943). Beeld
Roger Livesey in The Life and Death of Colonel Blimp (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1943).

De kunstdetective

NPO 2, 20.25 uur

In 2015 werden er meer dan zeventig kluisjes opengebroken in een ondergrondse safe in Londen. De daders waren zes oudere en zeer ervaren inbrekers, die aan de haal gingen met een buit ter waarde van 200 miljoen pond. Tussen de kostbaarheden en juwelen bevond zich ook een bijzondere gouden ring die ooit van de bekende schrijver Oscar Wilde is geweest en al eerder was gestolen. In De kunstdetective vertelt Arthur Brand hoe hij de ring aan zijn beschrijving herkende, wist te traceren en terugbracht naar de rechtmatige eigenaar, de universiteit van Oxford.

La vita è bella

SBS 9, 20.30 uur

(Roberto Benigni, 1997) Volgens de een een bewonderenswaardig en ontroerend meesterwerk, volgens de ander een draak van een film. Een extreem werk, in elk geval, dat destijds een Oscar won als beste niet-Engelstalige film maar vooral veel kritiek kreeg. Komiek Roberto Benigni, regisseur en hoofdrolspeler, koos een onrealistische vorm om de gruwelen van het concentratiekamp te verbeelden, zodat humor en hoop zegevieren over onmenselijkheid en dood. Hoofdpersoon Guido (Benigni) wordt met zijn zoontje Giosué afgevoerd naar een werkkamp. In een oprechte poging Giosué te beschermen, doet hij het jochie geloven dat het allemaal één groot spel is. En dus moet hij de werkelijkheid met fantasie en grappen geweld aandoen.

The Italian Job

RTL 7, 20.30 uur

(F. Gary Gray, 2003) Dilemma! De kluis die een groep meesterdieven (onder anderen Mark Wahlberg) wil kraken staat aan het einde van een smalle gang. Het goud is alleen per auto te vervoeren. Welk model is smal genoeg om in de buurt te komen? In dit amusante misdaadavontuur is de Mini Cooper een personage. Het autootje werd al gebruikt in de originele, Engelse versie van deze misdaadfilm uit 1969. De Mini bepaalt mede hoe de hele film eruitziet: nieuwe wagens horen te glimmen, dus straalt The Italian Job in felle kleuren.

Beeld uit The Italian Job (F. Gary Gray, 2003). Beeld
Beeld uit The Italian Job (F. Gary Gray, 2003).

Drowning in Plastic

Canvas, 21.20 uur

Naar schatting belandt er jaarlijks acht miljoen ton plastic in de oceaan. In de documentaire Drowning in Plastic schetst Liz Bonnin de omvang van het probleem op plastic-hotspots over de hele wereld, waar drijvend afval zich verzamelt. Meeuwen en zeehonden stikken en raken verstrikt in het afval, en onder water heeft het plastic een schadelijk effect op het koraal. Bonnin ontmoet vrijwilligers die een Indonesische rivier plasticvrij willen maken, en Nederlander Boyan Slat die met een plasticvanger de plasticsoep op de Grote Oceaan wil opruimen.

Afghanistan: The Wounded Land

NPO 2, 22.40 uur

De tweede aflevering van Afghanistan: The Wounded Land pakt de draad op bij de Sovjetinvasie van 1979. Het verzet van Afghaanse strijders – de moedjahedien – werd verkocht als een ‘heilige oorlog’ van de islamitische bevolking tegen het communisme. Omdat de Koude Oorlog nog volop woedde steunden de Verenigde Staten het Afghaanse verzet met wapens en geld. Het resultaat was een nederlaag voor de Sovjet-Unie, maar hielp de extremisten aan de macht. Een van de vrijheidsstrijders was de jonge Osama Bin Laden, die veel later nog van zich zou laten horen.

2Doc: Time Trial

NPO 2, 23.40 uur

Niet elke sportfilm kent een gelukkig einde. Neem deze uit 2017 van de Schot Finlay Pretsell, filmmaker en amateurwielrenner, die de laatste actieve dagen van de Schotse wielrenner David Millar vastlegde. Millar was na een dopingschandaal verdwenen uit de wielerwereld en keerde als dertiger terug om zijn carrière als profwielrenner af te sluiten met de Tour de France. Dat mondde uit in een deceptie, op bijzondere wijze vastgelegd in deze impressionistische, bij vlagen fenomenale wielerdocumentaire, die de kijker de opwinding, de monotonie en de vaak onmenselijke omstandigheden van het koersen van binnenuit laat ervaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden