Service

De Volkskeuken: zwoelezomeravondsalade

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: tuinbonensalade met kip en parmezaan, hoofdgerecht voor 4 personen

Tuinbonensalade met kip en parmezaan Beeld Bram Hahn
Tuinbonensalade met kip en parmezaanBeeld Bram Hahn

Laatst was ik voor een ‘noodzakelijke reis’ een paar dagen in het noorden van Catalonië. Ik realiseer me dat je met dat soort bekentenissen ontzettend moet uitkijken, voor je het weet word je voor viruswappie of klimaatontkenner uitgemaakt en ik heb al geen bijster goede reputatie op het gebied van het laatste, met mijn voorliefde voor dierlijk eten.

Tussen alle noodzakelijke bedrijven door wandelde ik door het fraaie stadje Palafrugell, waar de markt de overweldigende overdaad uitspreidde van al het moois dat het Catalaanse land en de zee te bieden hebben. Het was een lust voor het oog en voor de smaakpapillen, want het water liep me letterlijk in de mond, zozeer dat ik een beetje moest kwijlen. Bij een groentekraam zag ik een grote zak habas frescas (verse gedopte tuinbonen), naast een netje met caracoles (slakken). De keuze was snel gemaakt, want mijn noodzakelijke reisgenoten vonden die slakkenhuisjes maar eng en tuinbonen zijn in het seizoen, ook in Spanje.

Eenmaal weer in onze residentie (noodzakelijk, want je moet ergens kunnen slapen) wist ik niet goed wat ik met die tuinbonen wilde doen. Gewoon koken is ook zo gewoon. In de ijskast lagen nog twee kippenborsten (met vel, dat doen die Spaanse slagers toch echt beter) en een potje ansjovis, en ik besloot er een soort caesarsalad van te maken. Nou ja, dan zonder de romeinse sla, de croutons en de mayonaisedressing, alleen de ansjovis en de Parmezaanse kaas bleven in feite over, dus eigenlijk was het helemaal geen caesarsalad. Maar lekker was het zeker, de perfecte maaltijdsalade voor een zwoele zomeravond.

Ingrediënten

4 kg tuinbonen in de schil (voor 800 g gedopte bonen)

2 kipfilets met vel van goede afkomst

150 ml goede olijfolie

2 tenen knoflook

50 g ansjovisfilet

sap van een halve citroen

een stuk Parmezaanse kaas (60 g)

15 g verse basilicum, in dunne reepjes

Kijk uw slager of poelier heel lief aan en vraag om kipfilet met vel (of koop een hele kip, fileer de borst en braad de rest in de oven). Dop de tuinbonen (daar bent u even zoet mee), kook de boontjes in ongeveer 7 minuten beetgaar in ongezouten water (zout maakt de schil stug) en giet af. Kruid de kipfilets met zout en peper en bak heel rustig gaar in olijfolie, ongeveer 12 minuten op de velkant en 6 minuten op de andere, zodat het vlees nog sappig is. Doe de olijfolie (150 ml), knoflook, ansjovis en citroensap in een mengbeker en pureer met de staafmixer. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en meng met de bonen. Schenk de dressing erover en schep goed door. Kruid naar smaak met zout en peper. Verdeel de lauwwarme salade over de borden, rasp er flink wat Parmezaanse kaas over en garneer met basilicum. Serveer met brood en extra citroenpartjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden