Service

De Volkskeuken: zeekat met ui en tomaat

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: sepia con cebolla y tomate, zeekat met ui en tomaat, hoofdgerecht voor vier personen

Zeekat met ui en tomaat. Beeld Marcus Huibers
Zeekat met ui en tomaat.Beeld Marcus Huibers

Als ik het even niet meer weet, dan trek ik een van mijn Culinaria kookboeken uit de kast, een beproefd recept voor een beter humeur. Die boeken komen uit de jaren negentig en zijn inmiddels best gedateerd. Het waren de eerste kookboeken die ik zelf kocht: eerst het dubbelexemplaar voor heel Europa, daarna de aparte boeken voor Spanje, Italië en Frankrijk. Bij de edities van Duitsland en Griekenland ben ik afgehaakt. Tot vorige week, toen ik ze aantrof in de inboedel van de overleden tante van vriend Tim.

Als we op vakantie gingen, dan ging de Culinaria van onze reisbestemming mee in de achterbak, ook al weegt het ding een ton. De hoofdstukken zijn praktisch ingedeeld naar regio, dus eenmaal aangekomen wist ik precies welke lokale specialiteiten ons te wachten stonden. Uit kookboeken koken heb ik zelden gedaan, op die Culinaria’s na. De folkloristische foto’s zijn vaak paginagroot en de beschrijvingen heerlijk ouderwets: ‘bij het zien van een speenvarken loopt de Spanjaarden het water in de mond’, dat werk.

Op de recepten valt wel wat af te dingen. De bereidingstijd wordt vaak niet vermeld, een euvel dat je ook aantreft in de kookboeken van beroemde chefs. En er zijn meer dingen die niet kloppen, waardoor je toch aan het pielen slaat. Buitengewoon therapeutisch wat mij betreft, dat gepiel.

Net terug uit Spanje bladerde ik door mijn Culinaria om nog even na te genieten. Zo ontdekte ik dat de vreemde zeebeesten die ik er gekocht en gekookt had (7 minuten, zei de visboer) purperslakken heten en dat sobrasada, de zachte paprikaworst van de Balearen, ook in de Catalaanse keuken wordt gebruikt. Maar vandaag maken we zeekat, het onooglijke, onaangepaste (maar zeer smakelijke) broertje uit de tentakelfamilie, met een iets aangepaste receptuur.

Ingrediënten

1,2 kg zeekat (pijlinktvis kan ook)

750 g ui, in halve ringen

olijfolie

6 tenen knoflook, gehakt

400 g smaaktomaat, in partjes

1 afgestreken eetl. pimentón dulce (gerookt paprikapoeder, zoet)

geraspte schil en sap van een halve biologische citroen

platte peterselie, gehakt

Ga naar de markt en koop daar zeekat (ook wel sepia genaamd). Maak de inktvis schoon (als u niet weet hoe dat moet, vraag uw visboer of het internet om raad) en snijd in stukken, ook de tentakels. Fruit eerst de uien in een flinke plens olie in uw braadpan totdat ze beginnen te verkleuren terwijl u de boel omschept, dat duurt ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de inktvis toe, daarna de knoflook en de tomaat en schep om. Breng op smaak met de pimentón, citroenrasp en wat zout en peper en laat met gesloten deksel 45 minuten zachtjes stoven. Breng tot slot op smaak met het citroensap en bestrooi met de peterselie. Geef er rustiek brood met zoute boter bij en wat citroenpartjes voor wie een extra zuurtje blieft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden