De VolkskeukenVijgenbrood

De Volkskeuken: vijgenbrood voor Blue Monday

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vijgenbrood, ongeveer 12 sneetjes.

Marie-Louise Schipper
Goede voornemens zijn leuk, maar je moet er wel iets lekkers bij eten. Beeld Marie-Louise Schipper
Goede voornemens zijn leuk, maar je moet er wel iets lekkers bij eten.Beeld Marie-Louise Schipper

Als het goed is, bent u vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt, heeft u de dieetshakes door de wc gespoeld en uw sportkleding aan de wilgen gehangen. Het is Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar. Neem van mij aan: goede voornemens zijn leuk, maar je moet er wel iets lekkers bij eten.

Mijn grootste hobby is dan ook het ontleden van dieeteten. Onlangs zag ik in een oude Vogue een reclameleus waarmee een beetje dieetgoeroe ook nu zijn waar presenteert: ‘Als u drie sneetjes Basy Bread per dag eet, valt u natuurlijk af.’ Dit revolutionaire afslankbrood uit Amerika was in 1919 een hit. Hiermee was de magere keuken een feit.

Alle elementen voor succes waren aanwezig: het brood was door Doctors’ Essential Foods op de markt gebracht en had met die naam een gedegen wetenschappelijke uitstraling. Om het gewichtsverlies een extra impuls te geven kon de consument de Basy Bread Course bestellen, een bijbehorende dieetcursus. Het brood kostte 1 dollar, omgerekend ongeveer 11 euro. Afvallen was ook toen al een kostbare zaak.

Er zat grof volkorenmeel in, azijn, zout en water. Erdoorheen gingen gedroogde vijgen. Ik raakte nieuwsgierig. Hoe zou Basy smaken?

Ingrediënten

- 200 g gedroogde vijgen, van steeltjes ontdaan, kleingesneden

- scheutje appelazijn

- 500 g volkorenmeel

- 7 g gist (instant)

- 6 g zout

- 300 ml lauwwarm water + een beetje extra

- olie

Bereiding

Neem de tijd voor het bakken van een broodje. Snijd de vijgen in kleine stukjes, pak een kom en laat ze wellen in een scheutje appelazijn. Zorg voor een brandschoon werkoppervlak. Meng het volkorenmeel met de gist en het zout. Voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed gedurende zeker 15 minuten, dat is de basis van goed brood. Het deeg moet zacht aanvoelen, het mag een beetje vochtig zijn, het moet rekbaar zijn als kauwgom en zo niet: nog even doorzetten. Dit is een prima work-out.

Doe de vijgen erbij en kneed nog even door. Pak een grote kom en laat zeker 35 minuten afgedekt rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang flink toenemen. Sla daarna de lucht eruit, vorm een bolletje, dek af, en laat weer 35 minuten rijzen. Bak een bakplaat, vet in met wat olie en laat hierop het brood nog een half uur afgedekt narijzen.

Verwarm de oven in de tussentijd voor op 220 graden. Schuif het brood in de oven, verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het bolletje in 35 minuten gaar. Laat afkoelen. Pak roomboter en boerenkaas. Beleg en geniet.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.  Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden