Service

De Volkskeuken: vegan pekingeend-rolletjes met hoisinsaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vegan pekingeend-rolletjes met hoisinsaus. Snack, voor- of bijgerecht, 10 stuks.

Vegan pekingeendrolletjes met zelfgemaakte hoisinsaus Beeld Pay-Uun Hiu
Vegan pekingeendrolletjes met zelfgemaakte hoisinsausBeeld Pay-Uun Hiu

Oei, dat was even schrikken: honing in de hoisinsaus. Zou mijn lievelingssaus, de Chinese ‘barbecuesaus’, ongemerkt toch niet honderd procent veganistisch zijn? Maar het was vals alarm, want de honing is een eigen variant van chef-kok Pascal Jalhay, die in zijn nieuwe boek Wereldse smaakmakers (Fontaine Uitgevers) de sauzen, pasta’s, oliën, chutneys en specerijenmengsels heeft samengebracht die hij op zijn reizen is tegengekomen.

Een handige zet, want met zulke smaakmakers heb je de beginselen van vrijwel alle gerechten, van Indonesische boemboes tot Zuid-Amerikaanse salsa’s, tot de welbekende tomatenketchup uit de VS of de klassieke mayonaise die eigenlijk van alle markten thuis is. Hoewel Wereldse smaakmakers bescheiden van omvang oogt, is het een toverboek dat zich oneindig laat uitbreiden en tegelijkertijd de hele wereld tot keukenkastformaat reduceert. Als je weet hoe je al die smaakmakers zelf maakt, hoef je namelijk helemaal niet ettelijke tientallen flessen en potten in te slaan, maar maak je kilometers met een overzichtelijke basisvoorraad.

Geen hoisinsaus in huis? Gewoon zelf maken dus. Het handige van deze recepten is dat ook meteen duidelijk is hoe je ingrediënten kunt vervangen als je iets niet wilt. Honing is vloeibaar zoet, dus nam ik siroop van kokosbloesemsuiker, maar palmsuiker-, agave- of ahornsiroop kan ook. Ik gebruikte de hoisinsaus bij pekingeend-rolletjes met pulled oats (ecowinkel of grote supermarkt), gebaseerd op de ‘faking eend’ van collega Tallina van den Hoed.

Ingrediënten

Saus:

15 ml olijfolie

2 tenen knoflook, geperst

1 g vijfkruidenpoeder

150 g rode misopasta

140 g honing of (ahorn)siroop

30 ml rijstazijn of wittewijnazijn

Rolletjes:

scheutje olie

stukje gember, geschild, fijngehakt

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 lente-ui, in ringetjes

200 g pulled oats

scheutje rijstwijn

1 à 1½ eetl. hoisinsaus + meer voor de flensjes

10 flensjes voor pekingeend, 15 cm (toko)

5 lente-uien in zeer dunne reepjes van ca. 6 cm

1 komkommer, geschild, zonder zaadlijsten, in dunne reepjes van 6 cm

Hoisinsaus (voor 300 milliliter): verhit de olijfolie in een pan en stoof hierin de knoflook en het vijfkruidenpoeder. Voeg de misopasta, siroop en azijn toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken op laag vuur. Roer geregeld door om aanbranden te voorkomen. In een schone, goed afsluitbare pot is de saus weken houdbaar in de koelkast.

De rolletjes: verhit een scheutje olie in de wok en fruit daarin gember, knoflook en lenteui. Roerbak de pulled oats mee. Voeg een scheut rijstwijn toe en 1 à 1½ eetlepel hoisinsaus. Laat even goed doorbakken en zet dan opzij. Stoom de flensjes enkele minuten in een stoompan of stoommandje. Pak een flensje, smeer het in met hoisinsaus, leg er wat reepjes lente-ui en komkommer op, daarna wat pulled oats en rol het flensje op. Doe hetzelfde met de andere flensjes. Eet als snack, lunch, voorgerecht, of als bijgerecht bij de barbecue of een groenteschotel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden