service

De Volkskeuken: varken van de barbecue

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterd varkensribstuk met gegrilde little gems en yoghurtsaus, hoofdgerecht voor 6 personen.

Varkensribstuk, little gems met ansjovis, yoghurtsaus Beeld Cécile Narinx
Varkensribstuk, little gems met ansjovis, yoghurtsausBeeld Cécile Narinx

Ik wachtte op mijn nieuwe vleesthermometer die afgeleverd zou worden. Die had ik besteld bij een groot postorderbedrijf dat deel uitmaakt van een nog groter levensmiddelenconcern. Nu was het probleem dat die ochtend nog vijf andere producten geleverd zouden worden. In een vlaag van plotselinge bedrijvigheid hadden we het weekend ervoor ons dakterras opgeruimd na een winter van verwaarlozing en in een ruk door een hoop nieuwe spullen besteld: een buitenijskastje, een buitenkleed, een tuinsetje van drie loungetafels, een zweefparasol én een nieuwe staalborstel voor mijn Brullende Bakbeest, mijn Weber Genesis, die ik ook maar meteen had schoongemaakt.

Een groter probleem was dat ik die ochtend mijn eerste vaccinatieprik mocht halen. En ja hoor, alsof je de klok erop gelijk kon zetten: de jongens van Dynalogic zouden volgens de track and trace precies langskomen als de spuit in mijn arm werd gezet.

Op bol.com zocht ik naar een deuropener. Nee, geen sleutel, maar iemand die daadwerkelijk de deur voor je opendoet en de boel in goede banen leidt (zodat die buitenijskast ook daadwerkelijk achter je eigen voordeur wordt afgeleverd als je vierhoog woont en niet in de hal op de begane grond wordt gedropt) als er weer eens een karrevracht pakketjes wordt afgeleverd, zoals de laatste maanden wel vaker het geval was. Maar een deuropener hadden ze nog niet, vreemd genoeg. Het is maar een ideetje, bol.com.

Het is allemaal goed gekomen dankzij een lieve buurvrouw maar spannend was het zeker. Want om het varkensribstuk dat ik die avond op de barbecue zou gooien goed te bereiden is zo’n vleesthermometer eigenlijk onontbeerlijk. Je kunt een beetje gokken en het op gevoel doen, maar dan zit een ongeluk in een klein hoekje. En bij zo’n machtig stuk vlees als ribstuk is dat doodzonde.

Ingrediënten

2 varkensribstukken van ieder +/- 750 g, met bot en zwoerd

5 eetl. volle yoghurt

3 eetl. truffelmayonaise

2 eetl. geraspte mierikswortel (potje)

1 teen knoflook, uit de knijper

6 little gems, schoongespoeld

24 enkele ansjovisfilets

1 citroen, in partjes

Bestrijk de ribstukken met olijfolie en kruid royaal met zout en peper. Verhit uw barbecue tot middelmatige hitte (als u een barbecuethermometer heeft, tot 180 graden) en rooster de stukken (ongeveer) 15 minuten per kant, tot een kerntemperatuur van 53 graden. Laat het vlees daarna even rusten onder aluminiumfolie. De kerntemperatuur stijgt nog naar 58 graden.

Meng de yoghurt, truffelmayonaise, mierikswortel en de knoflook en klop even door. Halveer de little gems, bestrijk met olie en kruid met zout en peper. Rooster ze 3 minuten op de snijkant en 2 minuten op de andere kant. Leg op elke little gem twee ansjovisfiletjes en lepel de yoghurtsaus erover. Fileer het bot uit het ribstuk en snijd het vlees in dunne plakken. Geef er brood bij of een gepofte aardappel en citroen voor over het vlees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden