Service

De Volkskeuken: tulband met kokos en limoen

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: tulband met kokos en limoen, tussendoor, 8-16 stukken

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Mijn eindredactiecollega’s hadden het zwaar, afgelopen tijd, want er moest veel cake worden geproefd. Ik wilde namelijk een perfecte puur plantaardige cake bakken, maar wel zo ‘gewoon’ mogelijk. Niets is namelijk zo gewoon als een cake bakken, maar zonder eieren is dat toch iets lastiger. Je moet iets hebben wat zowel bindt, als luchtig maakt. Ik bakte een citroencake naar recept van Rodolphe Landemaine in Van de vegan bakker en experimenteerde met een eigen recept met xanthaangom en bakpoeder. De collega’s vonden het allemaal lekker, maar ik was – met name over mijn eigen recept – nog niet helemaal tevreden.

Toen kwam het boek Vegan voor iedereen (Fontaine Uitgevers) van Merel Wildschut. In 2011 begon ze haar blog De Groene Meisjes (eerst nog met een vriendin, later alleen) met de blik op duurzaamheid voor alledag op gebied van eten, denken en leven. En dus met recepten met hetzelfde idee: betaalbaar, geen zeldzame ingrediënten die je maar één keer gebruikt, niet idioot moeilijk. Ik probeerde haar tulband met kokos en limoen en ja, dit is ’m dus. Een perfecte cake met appelmoes als eivervanger. Gewoon lekker én vegan.

Ingrediënten

270 g kristalsuiker

125 g appelmoes (zonder toegevoegde suiker)

400 ml kokosmelk

60 ml sojamelk

sap en rasp van 1 limoen

380 g bloem

5 g bakpoeder

2,5 g baking soda

30 g kokosrasp

boter of olie voor invetten vorm

1 eetl. bloem

Decoratie:

100 g poedersuiker

sap en rasp van 1 limoen +

paar schijfjes limoen

paar eetl. geschaafde kokos of kokosrasp

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe kristalsuiker, appelmoes, kokosmelk, sojamelk, limoensap en -rasp in een mengkom. Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en bakingsoda. Roer de natte en droge ingrediënten rustig door elkaar; roer niet te lang. Schep de kokosrasp erdoor. Vet een tulbandvorm (diameter 25 cm) goed in en bestuif met 1 eetl. bloem. Verdeel het beslag in de vorm met een spatel. Tik een paar keer met de bakvorm op het aanrecht, zo zakt het beslag mooi gelijkmatig in de vorm. Zet in de oven. Steek na 45 min. een satéprikker in de cake en kijk of die er droog uitkomt. Laat indien nodig nog 10 min. in de oven staan.

Haal de tulband uit de oven en laat 5 min. rusten op een koele ondergrond. Zet een taartrooster op de bovenkant en keer de tulband om. Als de cake er niet soepel uitkomt, laat hem dan nog even verder afkoelen. Laat de cake, eenmaal uit de vorm, helemaal afkoelen. Meng voor het glazuur poedersuiker en limoensap en bestrijk daarmee de tulband. Maak af met kokosschaafsel, limoenrasp en limoenschijfjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden