Service
De Volkskeuken: tuinbonen met spek, karnemelk en groene kruiden
Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: tuinbonen met spek, karnemelk en groene kruiden, hoofd- of bijgerecht voor 4 personen.
Op zaterdagochtend fietste ik vanaf restaurant De Echoput in Hoog Soeren richting de woonstede, via de sprookjesbossen van het kroondomein en dorpjes als Assel, Kootwijk en Lunteren, dwars door het boerenhartland en ach, wat was het prachtig. Slingerende binnenwegen omzoomd door eeuwenoude bomenrijen, velden vol zomergewassen en hier en daar een statig boerenbedrijf, met paarden, koeien, varkens, kippen en schapen, schepselen Gods scharrelend over de akker. De wind blies zacht, de zon scheen lieflijk en zette de boel in technicolor. Op die boerenerven poetsten vaders hun oldtimer, parkeerden moeders hun bakfiets en speelden blonde kindertjes tikkertje op het vers gemaaide gazon. En overal wapperde onverzettelijk de boerenzakdoekvlag, die inderdaad wel iets weg heeft van de Confederatievlag van de zuidelijke Amerikaanse staten.
Met een goede vriend – tevens gerespecteerd journalist – besprak ik het stikstofprobleem. Hij had zich eerst in corona vastgebeten en dat snapte hij inmiddels wel, maar toen hij zich in dit onderwerp probeerde te verdiepen, duizelde het hem. Zulke ingewikkelde materie, ook als je de rapporten van gerenommeerde onderzoeksinstituten naast elkaar legt, dat er maar moeilijk een sluitend standpunt uit te destilleren valt. Alles moet minder, uiteraard, maar waar precies en hoe dan precies, dat weet niemand. De bron van het kwaad is wel duidelijk, dat zijn niet de fabrieken of de beesten, maar wijzelf natuurlijk. De mensenstapel reduceren zou op den duur nog het meest effectief zijn. Geen fijne oplossing natuurlijk, maar als we zo doorgaan gebeurt het uiteindelijk vanzelf wel.
Genoeg gesomberd, het is zomer en bij uw landbouwdealer zijn er verse tuinbonen te koop. Bovendien is het doppen ervan een aangename bezigheid om de zinnen te verzetten. En vervang het spek en de zuivel vooral door plantaardige producten als u zich daar beter bij voelt.
Ingrediënten
3 kg tuinbonen (gedopt 1 kg)
1 stuk gerookt spek (175 g)
2 sjalotten, gesnipperd
1 grote teen knoflook
20 g verse dragon en dille
50 g crème fraîche
100 ml karnemelk
Dop de tuinbonen en kook ze in een ruime pan licht gezouten water beetgaar, in ongeveer 7 minuten. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd het spek in dobbelstenen en bak ze samen met de sjalot knapperig in een drupje olie. Doe de knoflook met de groene kruiden in een mengbeker, schenk er 100 ml zonnebloemolie bij en pureer met de staafmixer. Klop de crème fraîche glad met de karnemelk en meng door de tuinbonen. Proef op zout. Schenk de kruidenolie over de bonen en garneer met het spek. Draai er wat zwarte peper over.