Service

De Volkskeuken: Spanje-Nederland

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Spaans-Nederlandse slastamppot, hoofdgerecht voor 2 personen.

Slastamppot met chorizo. Beeld Loethe Olthuis
Slastamppot met chorizo.Beeld Loethe Olthuis

‘Nou, dat is kippenvoer’, zei een collega-moestuinier bij het zien van mijn sla. Eh? Waarom dan? Goed, als de temperatuur opeens van 14 naar 24 graden springt, zoals begin mei gebeurde, worden veel groenteplanten enthousiast en gaan ‘doorschieten’. De plant gaat bloemstengels maken en de structuur van de bladeren verandert. Sla wordt vaak wat stugger en bitterder. Persoonlijk vind ik het geen enkel probleem. Mijn sla is nog steeds supermals, iets bitterder is prima met een dressing met extra zuur en zoet erin en die stengels? Die zijn juist heerlijk knapperig. Dus sorry, kippen! Ik eet de sla zelf op.

Ik moest opeens denken aan mijn Spaanse hospita van lang geleden: zij verwerkte de doorgeschoten sla uit haar moestuin in verrukkelijke warme gerechten. En laat vanavond Spanje nou moeten spelen in het EK voetbal? Hoewel ik niet veel van voetballen weet, begrijp ik dat er ook een kans is dat Nederland tegen Spanje moet spelen in de achtste finales. Dit is dus de perfecte gelegenheid voor een pittig, oranje stamppotje met Spaanse chorizo en Hollandse sla, gemakkelijk en snel te maken. Geen doorgeschoten sla? Jammer, maar met een flinke krop groentewinkelsla kan het ook. Geen supermarktzak met losse blaadjes, daar zijn vaak de smaakvolle, stevige buitenste bladeren uitgehaald en heet het opeens ‘botersla’! Snijd de sla vooral niet te klein, dan wordt het ‘sla-pap’.

Ingrediënten

1 kg geschilde kruimige aardappels, grote doormidden

1 groente- of vleesbouillonblokje

1 chorizoworstje à 225 g

1 rode puntpaprika, schoongemaakt, in kleine stukjes

2 lente-uitjes, schoongemaakt, in ringetjes

1 volle theel. gerookt mild paprikapoeder (pimentón)

balsamico-azijn

300 g (doorgeschoten) sla, grof gesneden

Kook de aardappels in een bodem water met het bouillonblokje goed gaar. Snijd intussen de ‘kontjes’ van de chorizo af (die zijn voor de kok), kerf het velletje in en trek het eraf. Halveer de chorizo in de lengte en snijd de helften in kleine stukjes. Bak de chorizostukjes ca. 10 minuten op laag vuur: extra vet is niet nodig. Voeg de paprikastukjes toe en bak nog 3 minuten. Doe tenslotte de lente-uiringetjes en het paprikapoeder erbij en bak nog ca. 1 minuut.

Giet de aardappels af, bewaar het kookvocht. Stamp ze met zoveel kookvocht als nodig tot een vrij droge puree, breng extra op smaak met een scheutje balsamico-azijn. Meng het chorizomengsel er goed door en schep tenslotte de sla in delen door de nog warme puree. Eet meteen op, met een wortelsalade erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden