Service

De Volkskeuken: Salade met spinazie, aardappel en asperge

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: een salade met spinazie, aardappel en asperge, een hoofdgerecht voor 4 personen

Tallina van den Hoed
Salade van spinazie en aardappeltjes uit de oven. Beeld Tallina van den Hoed
Salade van spinazie en aardappeltjes uit de oven.Beeld Tallina van den Hoed

‘Echt mam serieus, stamppot? Voel jij niet hoe warm het is?’ Mijn zoon keek me geschokt aan. ‘Stamppot is wintereten! Het is juni! Het is vet heet! Kunnen we niet gaan barbecuen?’ Stamppot heeft inderdaad de naam van wintereten, maar het kan ook best in de zomer, vind ik. Daar wilde ik dan dat restje spinazie doorheen doen, en de laatste kromme witte asperges, zodat de groentela wat leger was en de groenten niet verlepten.

Maar als ik de pubers – want ook dochter vond het kafkaësk – te vriend wilde houden, was stamppot geen optie. En ze hadden gelijk: het ís warm. Gelukkig kun je met de ingrediënten voor stamppot ook prima een soort van salade maken, die je zowel heet, lauw als koud kunt eten. De meeste mensen hebben er op zo’n warme dag genoeg aan, maar hier lustten ze er wel een vegaschnitzel naast. Ik vond een beetje truffelmayonaise erbij erg lekker.

Ingrediënten

700 g aardappelen

olijfolie

zout, peper

tijm

300 g asperges

6 eieren

4 tenen knoflook

300 g spinazie

½ theel. chilivlokken

½ citroen

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schrob de aardappelen, snijd ze in parten. Giet een sliert olijfolie op het bakpapier, doe de aardappelparten daarop en bestrooi ze met zout, peper uit de molen en wat takjes tijm of een theelepel gedroogde tijm. Zet de bakplaat in de oven en bak de aardappelen in 30 minuten gaar en goudbruin. Hussel ze halverwege om.

Schil de asperges en snijd het harde kontje eraf. Gril ze gaar en met streepjes in de contactgril, de trilpan of de bbq van de buren die toch al heet is. Zet de eieren op met koud water. Laat ze, als het water eenmaal kookt, ongeveer 4 minuten koken: ze zijn dan half zacht, half hard. Laat ze schrikken, pel ze en halveer ze. Pel de knoflook, snijd in plakjes en bak die in wat olijfolie goudbruin. Laat het niet verbranden!

Verdeel de spinazie over vier borden. Dat lijkt veel, maar dat slinkt vanzelf als u de hete aardappelen erover verdeelt. Snijd de asperges in stukjes en verdeel die weer over de aardappelen. Leg de eierhelften aan de rand van het bord. Verdeel de knoflook over de borden, sprenkel er de chilivlokken over en leg op elk bord een schijfje citroen, zodat iedereen naar believen met het sap kan sprenkelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden