beter leven

De Volkskeuken: rocky road

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: rocky road, een traktatie voor 8 personen.

Rocky road Beeld Tallina van den Hoed
Rocky roadBeeld Tallina van den Hoed

Hartelijke rocky road-dag! En dat gaat niet over de rotsweggetjes van een ver vakantieland waar u voorlopig toch niet naartoe gaat; het gaat over snoep. Ik geef toe, die zag ik ook niet meteen aankomen.

Rocky road is een traktatie die van origine uit Australië komt. Verkopers in de 19de eeuw merkten dat de snoep en de koek die ze vanuit Europa importeerden vaak helemaal stuk aankwamen. Die gruzelementen konden ze niet met goed fatsoen aan de mijnwerkers verkopen. Dus mengden ze de brokstukken met lokale noten en overgoten het met chocola om er vervolgens reepjes van te snijden. Presto! Zo’n reepje had wel wat weg van de hobbelweggetjes die naar de mijnen voerden, vandaar de naam. Later gingen de Amerikanen met het snoep aan de haal, en maakten ze er zachte toffee en ijs van, maar dat is dus allemaal niet authentiek.

Waarom de traktatie een dag heeft, is me niet helemaal duidelijk, maar het is wel erg lekker.

Mijn eerste indruk van rocky road was eigenlijk ‘Candy Crush-kinderfeestje in een badje van chocola’, of de studentenhaver-chocoladeflik aan de xtc. Het is een heel zoete hap, dus doe ik er graag wat chili in, voor extra bite. Zo is het nóg lekkerder.

Ingrediënten

200 g pure chocolade

75 g boter

1½ eetl. honing

1 theel. gemalen chili

200 g vulling, zoals gebroken koekjes, pretzels, pinda’s, kokossnippers, noten, tumtummetjes, minimarshmellows, M&M’s, geroosterde maïs

Zet een pannetje water op het vuur en hang daar een kleiner pannetje in. Smelt daarin de chocola met de boter, de honing en de chili.

Breek de koekjes, hak de noten wat kleiner en hussel alle vulling door elkaar. Zet wat mooie stukjes en snoepjes apart voor de garnering.

Bekleed een bak, braadslede of iets anders dat mooi recht en plat is en ongeveer 15 bij 30 centimeter meet met bakpapier, of gebruik 15 papieren muffinvormpjes.

Leg de vulling in de bak en giet de gesmolten chocola erover. Hussel, zodat alle vulling ruim bedekt is met chocola en druk het goed aan. Versier het met de achtergehouden vulling. Druk die er goed in. Zet de rocky road twee uur in de koelkast, zodat die goed kan opstijven. Haal de rocky road dan zeker een half uur uit de koelkast en snijd in rechthoekjes. Eet het in één keer op, of bewaar de rocky road in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden