Service

De Volkskeuken: recht-door-zeecitroenkoekjes

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: amandel-citroenkoekjes, circa 20 stuks.

Amandel-citroenkoekjes Beeld Loethe Olthuis
Amandel-citroenkoekjesBeeld Loethe Olthuis

Eigenlijk vind ik koekjes bakken meer iets voor het najaar of de winter, maar met alle regenbuien van de afgelopen week kreeg ik er toch weer zin in. Wel een beetje zomerse koekjes, met citroen bijvoorbeeld.

Nu ben ik een groot liefhebber van citroen. Als ik de kans krijg doe ik het overal in of op, van vis en kruidenboter tot geroosterde groenten en gebak. Citroen – en kleine neefje limoen – pept namelijk elke smaak op, of het nu om hartig of zoet gaat. En nu de supermarkt weer biologische citroenen verkoopt, kun je losgaan met geraspte citroenschil zonder dat je de citroenen onder de kraan hoeft te schrobben. Want je krijgt het antischimmelmiddel waarmee gangbare citroenen zijn behandeld er nooit helemaal af, al zul je er ook weer niet ziek van worden.

Ik had nog wat amandelmeel staan, maar je kunt ook zelf amandelen malen in de keukenmachine. Lekker spul, dat extra smaak en een brosse textuur geeft. De koekjes worden flink groter in de oven: bak ze zo nodig in twee delen en zet het deeg tussentijds in de koelkast. Voor kleinere koekjes kun je ook steeds wat minder deeg per koek nemen, maar dan wordt de baktijd ook korter; check regelmatig of je koekjes niet verbranden.

Verder zijn dit simpele, recht-door-zeekoekjes. Lekker bij een kop thee als het zonnetje weer doorbreekt.

Ingrediënten

50 g bloem

150 g amandelmeel

2 theelepels bakpoeder

75 g boter, op kamertemperatuur

100-110 g suiker

1 zakje vanillesuiker

rasp en sap van 1 middelgrote citroen

extra: mixer

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven-/onderwarmte). Bekleed een bakplaat op het aanrecht met bakpapier. Meng in een kom bloem, amandelmeel, bakpoeder en een flinke snuf zout goed door elkaar. Zeef het mengsel: als het amandelmeel te grof is, kun je ook alleen eventuele klontjes fijndrukken. Klop in een andere (meng)kom de boter, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en -sap met een mixer romig. Voeg het meelmengsel toe aan het botermengsel en meng (met deeghaken of met de hand) tot een gelijkmatig deeg. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.

Rol steeds ruim een eetlepel deeg tot een balletje en verdeel de deegballetjes over de bakplaat. Druk ze steeds met een vochtige vork (of je vingers) plat. Vorm zo ongeveer 20 koekjes en bak ze in het midden van de oven in circa 12 minuten tot ze goudgeel zijn met goudbruine randjes (let op, ze verbranden snel). Laat ze afkoelen (en knapperig worden) op het bakpapier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden