Service

De Volkskeuken: pittige groenetomatenchutney

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: chutney van groene tomaat, voor diverse potjes saus.

Potjes groenetomatenchutney. Beeld Tallina van den Hoed
Potjes groenetomatenchutney.Beeld Tallina van den Hoed

Och, was ik maar Volkskeukencollega Loethe, dan had ik een kas en heerlijke, rijpe tomaten. Maar ik heb geen kas, dus had ik een tiental rode cherrytomaatjes en veel keiharde groene, die ook niet leuk wilden rijpen. Geen probleem: ik houd erg van fried green tomatoes: pittige groene tomaten in een jasje van maïsmeel. Dat lukte helaas niet zo met cherrytomaatjes, want ze hebben te veel schil om dat maïsjasje lekker te laten plakken. Dan maar chutney: lekker bij Indiase gerechten of de borrelplank. Doe het eindresultaat in kleine potjes, die kun je leuk uitdelen.

Ingrediënten

200 g appel (1 grote jonagold)

225 g rode uien

700 g groene of harde tomaten

15 g verse gember

3 rode rawitpepertjes

6 tenen knoflook

1 theel. peperkorrels

1 theel. korianderzaadjes

100 g rozijnen

300 ml (wittewijn)azijn

250 g rietsuiker

1 theel. zout

extra: brandschone glazen potten met metalen deksel met een totale inhoud van 1,3 liter

Schil de appel en snijd hem in stukjes. Zet de stukjes met een bodempje water op en kook 3 minuten. Snipper de ui, snijd de tomaten in blokjes (of cherrytomaten doormidden), rasp de gember, snijd de pepertjes fijn. Haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit als je het minder pittig wilt of doe een pepertje minder, dat kan ook. Snijd de knoflook in stukjes en plet de peperkorrels en korianderzaadjes tot ze breken. Doe alles met de rozijnen bij de appel, roer goed door en laat een kwartier sudderen.

Kook in de tussentijd de schone glazen potten en deksels in ruim water en laat uitlekken op een schone theedoek.

Roer suiker, azijn en zout erdoor. Laat 5 minuten zachtjes koken, tot het vocht in de pan stroperig wordt, maar niet te dik. Proef: is de chutney zout, zoet en zuur genoeg? De smaken worden minder heftig als het mengsel afkoelt. Als het te pittig is, kun je nu nog wat suiker en water meekoken om de chutney milder te maken.

Vul de potten met hete chutney. Doe ovenwanten aan, anders brand je je vingers. Maak het schroefdraad van de potten schoon, sluit ze meteen en zet ondersteboven. Laat ze afkoelen: de deksels trekken mooi strak. Als er een deksel bolt, moet je dat potje binnen een week opeten.

Plak er een etiket met naam en datum op. Koel en donker bewaard blijft de chutney zeker een half jaar goed. Eenmaal open, is een potje een week houdbaar in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden