Service

De Volkskeuken: onderbuikgevoel

Her recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: gevulde paprika's met rijst en gehakt, hoofdgerecht voor 2 personen

Gevulde paprika's. Beeld Sake Slootweg
Gevulde paprika's.Beeld Sake Slootweg

In het voorjaar van 1992 zat ik op de kleuterschool en woonde ik in een keurig Nijmeegs rijtjeshuis. De Bosnische Ifeta woonde in een keurige flat in het stadje Konjic, niet ver van Sarajevo.

Terwijl ik tijdens het kijken naar Vara’s Kindermenu heimelijk verlangde naar Nibbits, verlangde Ifeta tijdens haar televisie-uurtje naar Smoki. Allebei gepofte zoutjes die zowel in Nijmegen als in Konjic het huis absoluut niet inkwamen.

Ver weg aan de grens was de oorlog al begonnen, maar in Konjic leek alles nog rustig. Toch werd Ifeta’s moeder op een nacht wakker. Haar onderbuikgevoel zei: nu wegwezen. De dag na Ifeta’s 7de verjaardag reden ze zonder iemand iets te zeggen weg. De half opgegeten verjaardagstaart bleef achter in de koelkast. Na een sluiptocht over bergweggetjes en maanden op luchtbedden in de woonkamer bij familie in Slovenië, zag het gezin kans naar Oslo te gaan. Noorwegen liet nog Bosnische vluchtelingen toe. Op het vliegveld vroegen ze asiel aan.

Haar moeders voorgevoel had hen gered, vertelde mijn goede vriendin Ifeta me dertien jaar later in ons Utrechtse studentenhuis. Van de flat in Konjic zou weinig overblijven. Die avond maakten we de gevulde paprika’s van haar moeder. Voor mij een smakelijke jarenzeventigklassieker, voor Ifeta de zoete smaak van thuis.

Dit herinnerde ik me allemaal toen ik laatst las dat Ratko Mladic nu definitief was veroordeeld. Ik wist meteen wat ik ’s avonds zou eten.

Met Ifeta's zegen heb ik het recept naar eigen inzicht aangepast.

Ingrediënten

2 rode paprika’s

½ ui, fijngehakt

1 worteltje, geraspt

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

1 tomaat, in blokjes

200 g half-om-halfgehakt

50 g ongekookte basmatirijst

1 theel. vegeta-kruidenmix (Turkse supermarkt) of groentebouillonpoeder

1 eetl. platte peterselieblaadjes, fijngehakt

1 takje tijm (blaadjes)

½ l runderbouillon

Verwarm de oven op 200 graden (hete lucht). Snijd de hoedjes van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Fruit de ui, wortel en bleekselderij rustig zacht in koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Stoof de tomaat enkele minuten mee.

Meng gehakt, groenten, rijst, vegeta en de verse kruiden met wat peper door elkaar. Vul hier de paprikaholtes mee. Leg ze op hun zij in een diep ovenschaaltje en giet er bouillon bij tot de paprika’s bijna voor de helft onderstaan. Zet een uur in de oven. Draai de paprika’s na 30 minuten om.

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden, leg op een schaal en giet de bouillon erover. Ik at er een salade bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden