ReceptLinzensalade
De Volkskeuken: luie linzensalade
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: luie linzensalade met van alles wat, maaltijdsalade voor 2 personen.
Of wij nog uitbundig, exquise, copieus en bijzonder hebben gedineerd met Kerst? Nou, he-le-maal niet. Wekenlang heb ik allerlei tijdschriften doorgebladerd met prachtige gerechten, trends bestudeerd en gedroomd over schitterend gedekte tafels en dat was dus al meer dan genoeg. Op Eerste Kerstdag heb ik met mijn lief de restanten opgemaakt van de vegan lasagne die hij eerder in de week had gemaakt. Op Tweede Kerstdag heb ik een simpele laksasoep gebrouwen voor de brunch met de familie. Daarna moest de krant worden gemaakt en werd er voor ons gezorgd door onze geweldige redactiecateraar Matthew.
Heerlijk, ik kan het iedereen aanbevelen. Geen ingewikkelde boodschappen, geen ellenlange wachttijden bij de winkels (een collega vertelde over een rij bij de slager tot ver in de straat – je zou er vegetariër voor worden), niet uren in de keuken, geen kookstress en ook geen opgeblazen, volgevreten buik achteraf.
De dag erna was gewoon een kwestie van de ijskast opentrekken, kijken wat bij elkaar past en aanvullen met wat blikjes uit de voorraadkast. Het werd een luie linzensalade met van alles wat. Dat is nou echt vakantie. En geen zorgen, mooi en uitgebreid koken doe ik heus wel weer, als de avonden toch lang en saai zijn.
Ingrediënten
1 blik bruine linzen (310 of 400 g)
1 rode ui
1 à 2 teentjes knoflook, gesnipperd
olijfolie
250 g kastanjechampignons
2 theel. gerookt paprikapoeder
1 rode puntpaprika
scheutje balsamicoazijn
sap van ½ citroen
½-1 eetl. ahornsiroop
½-1 eetl. mosterd
handje groene olijven zonder pit, in plakjes
150 g gemengde sla
Doe de linzen in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. Snijd de ui in heel dunne ringen, verwarm de olie in een koekenpan en fruit de uiringen zachtjes met de knoflook. Voeg de kastanjechampignons (in stukjes of plakjes, wat u lekker vindt) toe, laat meebakken tot ze slinken en bak op het laatst het gerookte paprikapoeder mee. Snijd ondertussen de rode puntpaprika in reepjes en bak die in een andere koekenpan met wat olie en een scheutje balsamicoazijn. Laat de inhoud van beide pannen afkoelen tot lauwwarm. Maak een dressing van 3 eetl. olijfolie, sap van een halve citroen, wat ahornsiroop, mosterd, zout en peper. Meng alle ingrediënten en proef of de salade op smaak is, maar voeg de slablaadjes pas vlak voor het opdienen toe of maak er een bedje van waarop u de linzen legt. Heeft u nog een zakje croutons of ongezouten walnoten? Strooi ze eroverheen.