Service

De Volkskeuken: Lekker fris lekker anders

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Schippers groentespread, brood- of toastjessmeersel, voldoende voor twee potjes.

Schippers groentespread. Beeld Marie Louise Schipper
Schippers groentespread.Beeld Marie Louise Schipper

Vier kraaien vochten zondagochtend in een Amsterdams park om een paar stokbroodkruimels in het gras. De vogels deden zich vervolgens tegoed aan een restant rood vruchtvlees van watermeloen. De harde gele binnenzijde lustten ze niet. Tussen roze slingers, divers pakpapier en lege flessen rosé lag ook een pot Sandwich Spread Naturel. Halfvol. Een park is tegenwoordig de ideale verjaardagslocatie voor mens en dier.

Ik zag een vrolijke vriendinnengroep voor me die de drank rijkelijk had laten vloeien. Wat die pot Heinz daar deed? In de jaren tachtig was er een schreeuwerige tv-reclame die dit hartige boterhamsmeerseltje aanprees als alternatief voor kaas en worst. Omdat het groente bevatte, zou het zoveel gezonder zijn.

Dat Heinz Sandwich Spread al negentig jaar geleden de Nederlandse huishoudens veroverde, wist ik niet. Een selecte groep dames mocht deze lekkernij keuren, zo berichtte de Nieuwe Tilburgsche Courant in 1931. Heinz-producten waren zeer zindelijk bereid, stond erbij. Daarvoor was oprichter Henry John Heinz (1844-1919) verantwoordelijk geweest. Hij pleitte voor strenge voedselwetgeving en stond erop dat zijn werknemers wekelijks een manicure kregen.

In de jaren vijftig zette het bedrijf een nieuw reclameoffensief in. Sandwich Spread was te Engels. ‘Spreek uit: Centwich Spred’, stond daarom op het etiket. Tot in de jaren zestig presenteerde Heinz het product als een fris pikante delicatesse - ‘waarvan u uw man graag ziet smullen’.

Met een paginagrote advertentie pareerde de fabrikant in de jaren negentig de kritiek dat dit louter potjes vet waren. Boze tongen beweerden dat het hoofdbestanddeel mayonaise was – en vet was slecht. Kijk je naar de ingrediëntenlijst van een potje Naturel dan zie je dat er slechts 30 procent groente in zit, aangevuld met olie en azijn (dé bestanddelen van mayonaise), kruiderij, melkpoeder en verdikkingsmiddel. Volg je de hoofdlijnen dan heb je in minder dan geen tijd een eigen versie op tafel staan met veel meer groente die je naar believen op smaak kunt brengen. Met mayonaise, dat wel.

Ingrediënten

een halve spitskool (300 g)

1 puntpaprika

2 bosuitjes

10 zure augurkjes

3 eetlepels mayonaise

1 flinke theel. scherpe mosterd

stevig volkorenbrood


Snijd de kool, de paprika, de bosuitjes en de augurkjes in grove stukken. Doe ze in een keukenmachine en hak ze heel fijn. Stort het mengsel in een grote kom. Meng de groente met de mayonaise en de mosterd. Voeg desgewenst nog wat peper toe. Deze hoeveelheid is voldoende voor twee potjes. Eet de spread vers, op brood of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden