Service

De Volkskeuken: Japanse aubergines

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: auberginerolletjes met sesam en kerstomaatjes, hoofdgerecht voor 3 -4 personen

Auberginerolletjes met sesam en tomaat Beeld Loethe Olthuis
Auberginerolletjes met sesam en tomaatBeeld Loethe Olthuis

Eindelijk beginnen de aubergines in mijn kas op stoom te komen, met dank aan het warme weer van de laatste tijd. Ik oogstte gisteren twee ontplofte auberginereuzen van dubbel winkelformaat, en daarnaast gelukkig vier normalere exemplaren. Duidelijk tijd voor een auberginerecept. Nu eens niet Italiaans of Frans, maar Japans geïnspireerd. Daar worden aubergines gewaardeerd om hun vlezige structuur en het gemak waarmee ze ‘umami-smaken’ als sojasaus opnemen. Het snijden en grillen van de aubergines vergt het meeste werk, maar dat kun je ook van tevoren doen – gebruik een goed scherp mes. Wees vooral niet terughoudend met zout, gember, chili, citroen en honing, in de oven vlakken de smaken wat af.

Ingrediënten

3 flinke aubergines, schoongemaakt

5 eetl. zonnebloem- of arachideolie (+ extra voor invetten)

4 eetl. Japanse sojasaus

4 lente-uitjes, schoongemaakt, in dunne halve ringetjes

1 theel. chilivlokken

1 stukje gemberwortel à 50 g, geschild, fijngehakt of geraspt

230 g tahin (sesampasta) of 100% pindakaas

200 g kerstomaatjes, gehalveerd

2 eetl. sesamolie

3 eetl. vloeibare honing

2 eetl. citroensap

Extra: kwastje, ovengrill met bakplaat en bakpapier of grillpan; lage ovenschaal of taartvorm

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een krappe centimeter dik. De dunne velkantplakken worden niet gebruikt: bewaar die voor een ander recept. Klop een sausje van de olie en de sojasaus. Bestrijk de aubergineplakken met dit mengsel en laat minstens een half uur intrekken.

Verwarm de ovengrill of ingevette grillpan voor. Als u de ovengrill gebruikt, bekleed dan de bakplaat met bakpapier. Leg de aubergineplakken naast elkaar op de bakplaat of in de grillpan. Zet de bakplaat hoog in de oven. Rooster de aubergineplakken 4 minuten per kant tot ze bruin en soepel zijn, in 2 tot 3 keer na elkaar als ze niet allemaal tegelijk op de plaat of in de pan passen. Laat ze uitgespreid op een snijplank afkoelen.

Meng intussen driekwart van de lente-ui, de chilivlokken, gember en een flinke snuf zout door de tahin of pindakaas.

Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte). Vet de ovenschaal in met olie. Besmeer de aubergineplakken met het tahin-/pindakaasmengsel. Rol ze op en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel de tomaatjes erover en bestrooi licht met zout. Bedruppel met sesamolie, honing en citroensap. Zet de aubergineschotel 20 minuten in het midden van de oven tot ze door en door heet is. Bestrooi met de achtergehouden lente-ui en eet direct, met pandanrijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden