Beter Leven

De Volkskeuken: Indiase dahl met geroosterde groenten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: dahl van rode linzen met geroosterde groenten, een hoofdgerecht voor 4 personen

Dahl van rode linzen met geroosterde groenten. Beeld Tallina van den Hoed
Dahl van rode linzen met geroosterde groenten.Beeld Tallina van den Hoed

Je moet wat met je tijd. In de vorige lockdown ging men zich te buiten aan opruimen en brood bakken, nu doet iedereen aan Ommetjes. Mijn vrienden ook, en ik liet me in de app peer-pressuren. Maar aangezien mijn vrienden een hond hebben, of echt van wandelen houden en ik niet, kon ik nooit winnen en gaf ik de moed op. Ik ging terug naar mijn vertrouwde tijdopslurper: kookfilmpjes op YouTube.

Uren vervlogen tot het hilarische filmpje van Buzzfeed India ‘How to cook every Indian dish ever’ me de keuken instuurde om GiGa te maken. GiGa (GingerGarlic) is gemberknoflookpasta voor in de vriezer. Pureer evenveel gepelde knoflook als gepelde gemberwortel met wat water, vries het in in ijsblokvormpjes en je hebt een smaakmaker die heerlijk geurt. Daar kun je ‘elk Indiaas gerecht ooit’ mee maken, zoals in het filmpje. Dus ook deze dahl.

Ingrediënten

zonnebloemolie

1 bloemkool (schoon gewicht ongeveer 600 g)

1 zoete aardappel (ongeveer 250 g)

1 eetl. garam massala

1 theel. komijnzaadjes

2 uien

2 blokjes GiGa (of 3 tenen knoflook en 2 cm versgeraspte gemberwortel)

1 theel. ketoembar

1 theel. djinten

1 theel. koenjit

1 tomaat, in blokjes

300 g gewassen rode linzen

600 ml. water

10 g selderij

Zet de oven op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de braadslede en giet daarop een sliert zonnebloemolie. Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Schil de zoete aardappel, snijd lelijke plekjes weg en snijd in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Leg de groenten op de bakplaat. Bestrooi met wat zout en de garam massala, hussel zodat alle groenten bedekt zijn met wat olie en rooster het geheel in 20-25 minuten in de oven.

Doe wat olie in de pan en bak de komijnzaadjes tot ze beginnen te geuren. Snipper de ui en fruit in de pan tot ze beginnen te bruinen. Voeg de blokjes GiGa toe (of pers de knoflook en rasp de gember en voeg dat toe), samen met de specerijen, de tomaat, de linzen en het water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het onder af en toe roeren en eventueel afschuimen in 20 minuten gaar worden. Het moet een dikke, lobbige saus worden. Voeg indien nodig wat water toe of laat het juist iets langer inkoken. Hak de selderij en roer door de dahl.

Eet de groenten en de dahl met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden