Service

De Volkskeuken: Hittegolfkommetje

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: pokébowl met volkorennoedels, vegareepjes en groenten, hoofdgerecht voor 2-3 personen

Pokébowl met volkorennoedels, vegareepjes en groenten Beeld Loethe Olthuis
Pokébowl met volkorennoedels, vegareepjes en groentenBeeld Loethe Olthuis

Het gaat me niet nog een keer overkomen: culinair onvoorbereid een hittegolf in. Tijdens de vorige hittedagen kwam ik niet veel verder dan tosti’s of een omeletje met sla uit de tuin, maar ik weiger me te verlagen tot airfryerpatat en diepvriespizza’s. Als het kwik overdag weer tegen de 30 graden stijgt, komen er voortaan alleen gerechten op tafel die ik goed kan voorbereiden, bijvoorbeeld de avond tevoren of ’s morgens vroeg. Zoals deze ‘pokébowl’: een maaltijdsalade, geserveerd in een kom. Het lijkt bewerkelijk, maar dat valt erg mee. Je kunt alles op je gemakje doen als het koel is en niks hoeft warm te blijven.

Ingrediënten

2 eetl. Japanse sojasaus (bv. Kikkoman)

2 eetl. rijstazijn

3 eetl. sesamolie

1 eetl. sesamzaad, geroosterd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 eetl. gembersiroop

½ theel. chilivlokken

1 avocado

100 g verse taugé

150 g volkoren mie

200-225 g bospeentjes, geschrapt, in de lengte gehalveerd

150 g kleine broccoliroosjes

1 eet. arachide- of zonnebloemolie

Ca. 160 g gekruide tofu- of vegetarische kipreepjes

blaadjes van½ bosje koriander of bladpeterselie, fijngehakt

blaadjes van ½ bosje munt, fijngehakt

2 lenteuitjes, in dunne ringetjes

Extra: metalen zeef met deksel of stoominzet/-mandje; 2 flinke kommen

Klop de sojasaus, 1½ eetlepel rijstazijn, 1 eetl. sesamolie, de helft van het sesamzaad, knoflook, gembersiroop en chilivlokken tot een sausje. Schil en halveer de avocado, verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes en hussel er ½ eetlepel rijstazijn en een snuf zout door.

Doe de taugé in een vergiet, zet in de aanrechtbak. Kook of verhit de noedels in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de noedels af boven de taugé en spoel ze koud onder de kraan. Laat noedels en taugé goed uitlekken.

Kook de worteltjes net gaar in een bodem water en een snuf zout. Zet de zeef of het stoommandje op de pan en stoom daarin de broccoli tegelijkertijd net gaar.

Verhit de zonnebloem- of koolzaadolie in een wok en roerbak de tofureepjes of vega-kipstukjes rondom iets bruin. Laat alles afkoelen en zet afgedekt in de koelkast.

Bereiden: schep de munt, koriander/peterselie en 2 eetlepels sesamolie door de noedels. Verdeel over de kommen en rangschik de groenten, lente-ui en vegastukjes erop. Bestrooi met de rest van het sesamzaad. Klop het sausje nogmaals door en geef er apart bij: sprenkel naar smaak over de kommen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden