Volkskeukenhamburgers
De Volkskeuken: heerlijke oosterse hamburgers voor de vrijdag
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag oosterse hamburgers, als bodempje voor carnaval. Hoofdgerecht voor 4 personen.
Wat ziet u er fris en fruitig uit! Het is vandaag complimentendag en ik heb me voorgenomen om dit jaar volop mee te doen. Ik weet hoe blij ik zelf word van een spontane pluim van iemand en dat wil ik mijn trouwe lezers niet ontnemen. Het werkt ook leuk voor jezelf, iemand een compliment geven. Je loopt er net wat lichter van.
Complimentendag klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Door verplicht een compliment te verzinnen moet je net iets beter naar iemand kijken, waardoor je iemand net iets beter leert kennen. Zelfs als iets niet is gelukt, kan een welgemeend ‘Maar wat fijn dat je het geprobeerd hebt!’ iemand opkikkeren.
Het zuiden van het land stort zich dit weekend in carnaval, en ook al heb ik daar helemaal niks mee: wat goed dat u zo’n plezier kunt maken met z’n allen!
Al dat gefeest kan, naast een complimentje, wel een bodempje gebruiken. Iets lekkers. Het is tenslotte vrijdag. Hamburgers, bijvoorbeeld.
Ingrediënten
4 grote sesambollen
300 g kipgehakt
1 bosui
2 tenen knoflook
1 theel. citroensap
2 eetl. zoete ketjap
2 - 3 eetl. paneermeel
1 klein kropje little gemsla
12 peultjes
50 g taugé
zonnebloemolie
zoete chilisaus of hete sriracha
4 eetl. gebakken uitjes
Halveer de bollen en rooster ze eventjes. Doe het gehakt in een kom. Doe de fijngesneden bosui erbij, pers de knoflook erdoor, doe het citroensap en twee eetlepels ketjap erdoor, het paneermeel en wat peper en kneed het goed. Maak er 4 platte schijven van. Snijd 8 little-little-gembladeren in reepjes. Blancheer peultjes en taugé 1 minuut.
Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de kipburgers in twee maal drie minuten bruin en gaar. Leg de gesneden sla op de onderkant van het broodje. Leg daar de burgers op. Bedek met peultjes en taugé en een dotje chilisaus of sriracha. Strooi daar de uitjes op en doe de bovenkant van de broodjes erop. Lekker met frietjes of met gestoomde sojabonen.