beter leven

De Volkskeuken: gnocchi met (vega)kipstukjes en groente

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gnocchi, hoofdgerecht voor 2 personen

Tallina van den Hoed
Gnocchi met groenten Beeld Tallina van den Hoed
Gnocchi met groentenBeeld Tallina van den Hoed

Gnocchi zijn hip, als ik de reels die mijn dochter me stuurt mag geloven. Reels zijn hyperkorte filmpjes die over van alles kunnen gaan: mijn dochter stuurt me vooral coronagrapjes en kookfilmpjes. Niet per sé omdat ze wil dat ik die bekijk, of er wat mee doe, maar omdat ze ze dan zelf makkelijk terug kan vinden. Reels laten zich niet op haar manier sorteren: superlastig zoeken als je later, als je geen toetsweek meer hebt maar vakantie, je wilt verdiepen in de nobele kunst van boba/bubbelthee, vegan boter van maismeel (vraag het me niet) of dus gnocchi in allerlei kleuren.

Het zijn wonderlijke dingetjes. Meng aardappelpuree met tarwebloem, vorm er mini-rugbyballetjes van en voilà: gnocchi. Voeg er knoflook en kruiden aan toe voor meer smaak of vervang de aardappelpuree door een kleurrijke groente voor meer kleur. Pompoen, biet, zoete aardappel of zelfs paarse aardappel. Dit laatste resulteert in grijze gnocchi: die vond ik minder mooi.

Gnocchi kook je in ruim water, daarna kun je ze al eten, maar dan hebben ze nog wel een typische zachte, veerkrachtige structuur. Waar ze enorm van opknappen, is na het koken even afspoelen en dan bakken. Dat gaan we doen, maar dan wel met gnocchi uit de supermarkt, want we hebben meer te doen, zo doordeweeks.

Ingrediënten

500 g gnocchi (bijv. basilicumsmaak)

1 rode ui

2 tenen knoflook

1 stengel bleekselderij

200 g vegastukjes of kipdijfilet in stukjes

150 g prei

250 g champignons

200 g spinazie

100 ml room

zout, peper

olijfolie

2 eetl. pijnboompitten

rasp van een kwart citroen

1/2 theel. chiliflakes

Kook de gnocchi 3 minuten in ruim water met zout. Giet ze af, spoel ze even af met koud water en laat ze afkoelen. Snipper ui en knoflook, snijd de bleekselderij in dunne boogjes en bak dit alles in een gulle sliert olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg dan de vegastukjes (of de kipdijfilet) toe en bak tot deze goudbruin beginnen te worden. Snijd de gewassen prei in ringetjes en de champignons in plakjes en bak deze mee. Als de champignon begint te bruinen mag de spinazie erbij.

Bak vervolgens de gnocchi in een hete pan met olijfolie tot ze knapperige randjes hebben. Doe ze bij de groenten en rooster de pijnboompitten in de nu lege pan. Verdeel de gnocchi over twee borden, garneer met de pijnboompitten, de citroenrasp en wat chiliflakes. Pittige geraspte kaas erover kan, maar hoeft niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden