Service

De Volkskeuken: gehaktballen met de pasta apart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gehaktballen met tomaat en sesamtagliatelle, hoofdgerecht voor 4 personen

Onno Kleyn
Gehaktballen met tomaat en sesamtagliatelle Beeld Onno Kleyn
Gehaktballen met tomaat en sesamtagliatelleBeeld Onno Kleyn

‘Ik behoud me het recht voor mezelf te allen tijde tegen te spreken’, zei filmregisseur Federico Fellini. Heel goed. Hij was ook geen politicus. Met wat ik onlangs uithaalde trad ik min of meer in zijn voetsporen: ik maakte pasta met gehaktballen. Of eigenlijk gehaktballen met pasta. Dat is voor de Italiaan en uiteraard ook een Italofiel als ik een affront op tweeërlei wijze. Allereerst is spaghetti and meatballs een gerecht uit de VS en niet uit Italië. Het is weliswaar verzonnen door immigranten uit Napels, ergens rond een eeuw geleden, maar toch, oppassende Italianen wensen er niet mee geassocieerd te worden, mede door faux pas numero due: het serveren van pasta bij het hoofdgerecht. Pasta is de primo, de koolhydratengang die voorafgaat aan het vlees of de vis met groente die erna als secondo verschijnt. Natuurlijk moet je dat ruim zien. Italiaans. Want als het gehakt wordt verkruimeld, is het goed. Een bal daarentegen is overduidelijk een secondo en daar komt geen pasta bij, verdorie!

Dus waar ik doorgaans te vuur en te zwaard de Italiaansheid Der Dingen verdedig, carbonara’s met room hekel en strijd voor het mengen van saus en pasta in de keuken, kneedde ik nu gehaktballen, maakte tomatensaus en gaf er apart tagliatelle bij, omgeroerd met sesamolie. Scusatemi tutti. Het was verrekte lekker.

Ingrediënten

500 g half-om-halfgehakt

1 uitje, ragfijn gehakt

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

1 eetlepel oregano

30 g paneermeel

4 eetlepels olijfolie

2 blikken gepelde tomaten

1 theelepeltje suiker

optioneel: wat pittigheid

400 g tagliatelle

3 eetlepels sesamolie

Meng het gehakt met ui, knoflook, oregano, paneermeel en 1 afgestreken theelepel zout. Nee, er gaat geen ei bij. Kneed grondig door en vorm er 8 ballen van. Braad die aan in de olijfolie tot ze een aardige kleur hebben. Pureer de tomaten heel kort met de staafmixer – 1 keer erdoorheen is afdoende. Voeg bij de gehaktballen en doe er wat zout en de suiker bij, en wellicht nog een beetje oregano. Wie pittig blieft bedenkt zelf iets. Pruttel zachtjes en onder een deksel 15 minuten op laag vuur.

Breng een flinke pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en kook er de tagliatelle in, maar pas als de gehaktballen klaar zijn. Giet af en meng met de sesamolie. Eet het een met het ander en drink er Chianti of Barbera bij. Na afloop gaan we biechten om de culinaire zonde weg te wassen.

In een eerdere versie van dit recept stond eetlepel in plaats van theelepel zout.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden