Service

De Volkskeuken: geen liflafje

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Jordanese gehaktballen met tomatenjus, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

Jordanese gehaktbal met tomatenjus. Beeld Sake Slootweg
Jordanese gehaktbal met tomatenjus.Beeld Sake Slootweg

In de tekenfilm Asterix en de Helden, waarin Asterix en Obelix à la Hercules twaalf opdrachten moeten vervullen, lokt een groep priesteressen hen met hypnotiserend gezang naar het pleziereiland, een party-eiland avant la lettre. Op sambamuziek dansen de Galliërs door een pastelkleurig bloemenbos waar de wijn uit de fonteinen spuit. Precies zoals de bedoeling is, willen Asterix en Obelix hier nooit meer weg.

Dan vraagt Obelix de opperpriesteres om zijn allergrootste plezier; een gebraden everzwijn. Wanneer hij hoort dat het pleziereiland enkel het eten van de goden serveert, te weten nectar en ambrozijn, wil hij onmiddellijk weg. Dat soort liflafjes hoeft hij niet.

Liflafjes. Dat dacht ik toen ik het derde, nogal onbevredigende, shared dining mini-bordje met twee happen naar binnen lepelde in een Amsterdams etablissement. Alles kwam als mousse op tafel of viel van sousvide-zachtheid uit elkaar. Ook heerlijk, maar ik verlangde toch naar iets stevigers. ‘Zullen we nog even naar het eetcafé hiernaast?’ zei mijn tafelgenoot hoopvol. ‘Daar hebben ze kipsaté en mosselen’. Gelukkig, we begrepen elkaar.

Terwijl ik daar tevreden aan een bord friet zat, fantaseerde ik wat ik de volgende keer in plezierstad Amsterdam zou willen eten. Geen liflafjes maar een stevige Jordanese gehaktbal bijvoorbeeld. Dat is een bal met Hollandse garnalen erdoor. Bijna lekkerder dan everzwijn.

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

1 sjalotje, fijngehakt

Zonnebloemolie

200 g Hollandse garnalen

200 g kipgehakt

1 ei

2 ansjovisfilets, fijngehakt

1 theel. mosterd

45 g Panko broodkruim

Nootmuskaat

Cayennepeper

Bloem

35 g roomboter

Voor de jus

1 sjalot, fijngehakt

1 tomaat, in blokjes

125 ml kippenbouillon

Blaadjes van 1 takje tijm

Fruit het sjalotje in wat zonnebloemolie zacht. Hak ¾ van de garnalen fijn in de keukenmachine. Meng sjalot, garnalen, gehakt, ei, ansjovis, mosterd en broodkruim met wat nootmuskaat en cayennepeper door elkaar. Rol er balletjes van zo groot als een pingpongbal. Hussel ze door wat bloem en bak in de boter in een braadpan rondom bruin. Laat met de deksel op de pan zo’n 10-15 minuten zachtjes braden en controleer op gaarheid. Schep de ballen uit de pan en houd apart.

Fruit de sjalot voor de jus in het overgebleven bakvet en bak de tomaat eventjes mee. Doe de bouillon erbij en kook 2-3 minuten in tot een mooie jus. Breng eventueel extra op smaak met zout, voeg tijm en de overgebleven garnalen toe. Warm de ballen in de jus en serveer met uw favoriete zomergroente. Ik at er gestoofde sla met erwtjes bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden