Service

De Volkskeuken: Gebakken spaghetti met peterseliepesto

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: Gebakken spaghetti met peterseliepesto, hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Nu de naaktslakken zijn opgerukt naar mijn kruidentuin, ben ik geheel peterselieloos. Tot ik ging eten bij vriendin Marga; zij heeft vorig jaar haar hele tuin op de schop genomen, er een goeie laag vruchtbare aarde overheen laten storten. ‘Is dat peterselie?’ Mijn ogen puilden bijna uit. ‘Die hele struik?’ Het was peterselie. En ik kreeg een flinke bos mee, met de belofte van meer. En geen naaktslak te zien natuurlijk.

Pesto kun je niet alleen van basilicum maken, maar ook van andere sappige groene kruiden, zoals peterselie en zelfs van koriander en/of munt. Bepaald niet authentiek, maar wel lekker door bijvoorbeeld oosterse noedels of bij gebakken vis. Peterseliepesto is een van mijn favorieten, met een pittige, frisse smaak. Peterselie blijft ook mooi groen bij verwarmen, in tegenstelling tot basilicum.

Ook geen peterselie in de tuin? Koop een flinke bos bij de groenteboer of mediterrane winkel. Liever geen zes supermarktbosjes à 15 gram en een berg plastic afval.

Vegetariërs of veganisten kunnen zonder smaakverlies de ansjovis vervangen door twee eetlepels Japanse sojasaus met één theelepel versgeraspte citroenschil. Ook lekker: kruimels oud brood met knoflook, zout en peper knapperig bakken in olijfolie en in plaats van kaas over de pasta strooien. Het roerbakken is niet alleen leuk, het maakt de spaghetti ook lekker stevig en droog, waardoor de pesto beter hecht.

Ingrediënten

90 g (blad)peterselie, met stelen grof gehakt

3 tenen knoflook, gepeld

30 g pijnboompitten

8 MSC-ansjovisfilets (blikje)

15 zwarte of groene olijven zonder pit

2 eetl. kappertjes

1 kleine ui, gepeld, grof gesnipperd

(Evt. citroensap)

200 ml olijfolie, extra vierge

500 g (volkoren)spaghetti

1 eetl. neutrale (olijf)olie

150 g versgeraspte Parmezaanse kaas of oude boeren-Goudse

Zet ruim water op voor de spaghetti. Pureer de peterselie, knoflook, pijnboompitten, ansjovis, olijven, kappertjes, ui en extra vierge olijfolie met een staafmixer, keukenmachine of blender tot een pesto. Voeg nog een paar druppels citroensap toe, als u dat lekker vindt.

Kook de spaghetti beetgaar. Vet intussen de wok in met de neutrale olie. Giet de spaghetti af, spoel even af onder de koude kraan en laat in een vergiet goed uitlekken. Zet de ingevette wok op hoog vuur en roerbak de spaghetti 2 tot 3 minuten tot hij droog is. Roer de peterseliepesto door de spaghetti. Maal er naar smaak peper over en bestrooi met de kaas. Eet met een groene salade en nog knapperige worteltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden