Service

De Volkskeuken: Bananenbrood

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: bananenbrood, tussendoor, ca. 15 plakken

Bananenbrood Beeld Pay-Uun Hiu
BananenbroodBeeld Pay-Uun Hiu

Ooit, in een vlaag van jeugdige overmoed, ben ik de Mont Aigoual opgefietst. Dat was eens maar nooit meer. Ik vond het verschrikkelijk, dat gebeul op die fiets en ein-de-lijk op de top was het er koud en kaal. Maar wat me altijd is bijgebleven, is het kleine jongetje (hij zal nu rond de 40 zijn) dat aan de weg met zijn autootjes zat te spelen. Hij keek niet op of om, maar toen we langsfietsten, zei hij zachtjes ‘bon courage’. Dat hielp me de berg op. En goed eten, uiteraard.

Dus toen een aantal sportieve collega’s afgelopen weekend een rondje IJsselmeer ging fietsen (150 kilometer, op één dag), leek me dat niet iets voor een lege maag of een snelle hap tussendoor. Behalve een stevige lunch had ik als geheim wapen tegen de hongerklop bananenbrood meegegeven. Ik wil er geen toverkracht aan toeschrijven, maar de collega’s vroegen achteraf wel naar het recept. Daar is niets geheimzinnigs aan, ik had het zelf van de vegansite gewoonlekkergroen.nl. De enige magie die ik eraan toevoegde, was een kleine boost van baksoda en appelazijn voor meer rijskracht. En een scheutje rum, voor de spirit.

Ingrediënten

175 g meel + wat extra

2 theel. bakpoeder

1 theel. kaneel

½ theel. gemberpoeder

¼ theel. nootmuskaat

snufje kruidnagel

¼ theel. zout

125 ml neutrale olie

1 theel. vanille-essence

2 eetl. rum

3 overrijpe bananen

1 handje walnoten, middelgrof gehakt

100 g bruine basterdsuiker

1 à 2 eetl. plantaardige melk

½ theel. baksoda

½ theel. appelazijn


Zeef meel, bakpoeder, specerijen en zout in een kom. Meng olie, vanille-essence en rum in een maatbeker. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm (25 cm) in met olie. Bestrooi bodem en zijkant met wat meel en klop het overtollige meel eruit. Prak de bananen met een vork of stamper fijn in de mengkom van de keukenmachine. Laat die vervolgens draaien (met de platte haak) en meng eerst de olie en dan de suiker met de bananen tot alles een geheel is. Draai op rustige snelheid het meelmengsel erdoor en dan de walnoten. Voeg 1 à 2 eetl. (plantaardige) melk toe als het bananenmengsel te dik blijft. Meng tot slot in een klein kommetje de baksoda en het azijn en roer dat snel door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm en zet die 35-40 minuten in de oven. Steek een satéprikker in de cake, als die er schoon uitkomt, is het gebak gaar. Haal uit de oven, laat goed afkoelen en opstijven voor u hem uit de vorm haalt. Snijd in plakken, eet meteen op, of doe de plakken in zakjes voor onderweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden