De GidsDE VOLKSKEUKEN

De Volkskeuken: Avocado-kokoscrème

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: avocado-kokoscrème, dessert voor 4 personen

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Feestjes vieren vergt in corona-tijd wat creativiteit, want zelfs al mogen we weer wat meer bij elkaar komen, die anderhalve meter afstand is toch nog nodig. Mijn vriendin P. was niet voor één gat te vangen. Want ook al was het geen officiële bigi yari, ze vierde met haar familie de verjaardagen en housewarming tegelijkertijd en corona of geen corona, daar wilde ze mee uitpakken. Ze splitsten de invités in twee groepen en in twee weekenden vierden ze alles wat het leven mooi maakt.

Een Surinaamse bigi yari is een verjaardagsfeest voor een mooie ronde leeftijd. En feest vieren doe je met heel veel eten, drinken, schaafijs, muziek, dansen en taart. En nog meer dansen. Je roept geen hoera, maar hoeree, en af en toe dans je al zwaaiend met servetjes. En dan is er weer eten.

Dat eten maakt P. zelf: Surinaamse pastei hoort erbij, bara, nasi en bami, met kip, of tempé (de helft van P’s familie eet veganistisch), en zuur en peper, en daarna taart, dus was er werk aan de winkel. Maar het was de moeite waard: wat een heerlijk feest. Er kwam een zangeres, er waren eten en drinken en schaafijs en we dansten tot de zon onder was, gaven elkaar geen knuffel, en gingen blij gefeest weer naar huis, met bakjes nasi en bami, zoals dat hoort, en het recept voor dat wel heel fijne avocadotoetje. Vegan en met nauwelijks suiker. Lekker hoor.

Ingrediënten

2 avocado’s

200 ml volle kokosmelk

1 eetl. citroensap

3 eetl. zoetstofpoeder of honing

8 stuks aardbei, framboos of ander zacht fruit

2 eetl. geraspte kokos

paar eetbare bloemetjes of takjes munt

extra: staafmixer

Bereiding

Halveer de avocado’s, duw een scherp mes in de pit, draai hem een kwart slag en haal de pit zo uit de avocado. Lepel het vruchtvlees uit de avocadohelften en doe het in een maatbeker. Doe de kokosmelk, het citroensap en de zoetstof of honing erbij. Pureer het tot het echt mooi glad is.

Schep de crème in 4 schaaltjes of glazen, dek het af en zet het minstens twee uur in de koelkast zodat het een beetje kan opstijven. Let op: het wordt iets steviger, maar niet zo stevig als mousse of pudding.

Maak het fruit schoon en schik het voorzichtig op de avocado-kokoscrème. Bestrooi het met de geraspte kokos en decoreer met een eetbaar bloemetje of een takje munt. Het is machtig: maak kleine porties. Het blijft 2 dagen goed in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden