Service

De Volkskeuken: alles in harmonie

Het recept van de dag van uw Volkskok. Vandaag: meloen met gorgonzola, voorgerecht voor 4 personen

Meloen met gorgonzola Beeld Onno Kleyn
Meloen met gorgonzolaBeeld Onno Kleyn

Bent u wel in balans? Zijn uw ‘humoren’ in harmonie? Vele eeuwen lang was het idee dat gezondheid wordt bepaald door de juiste verhouding tussen vier lichaamssappen overheersend. Bloed, slijm, gele en zwarte gal zouden je geaardheid definiëren: sanguinisch, flegmatisch, melancholiek of cholerisch. Een beetje te veel van het een of te weinig van het ander en je werd ziek. Dan kon de dokter niet veel meer doen dan je aderlaten of klisma’s toedienen. Vreemd, maar daar knapte zelden iemand van op. Karel II van Engeland en George Washington in ieder geval niet: ze lieten er het leven bij. Zaak was dus om in harmonie te blijven en daartoe was je eten heel belangrijk. Nou ja, als je rijk was, want je moest wel kunnen kiezen. Sommige ingrediënten waren goed voor je, andere minder. In de late Middeleeuwen vond men uit dat dubieuze gerechten gecorrigeerd konden worden met flink wat specerijen. Soms echter vond je de balans in een combinatie. Zo is ham met meloen een regelrechte relikwie uit die tijden. Nat en vochtig middelt uit met droog en heet, in de termen van weleer. Verdraaid lekker tot op de huidige dag, mits je een echt rijpe meloen hebt en eersteklas gedroogde ham, San Daniele of natuurlijk Parma. En hoe zou het werken met iets anders zout en pittigs? Gorgonzola bijvoorbeeld? Nou, heel goed. Wel verdient het aanbeveling om de kaas niet uit de supermarkt te halen, maar bij een ter zake kundige specialist. Zoals altijd.

Ingrediënten

1 flinke venkelknol

1 perfect rijpe meloen

150 g gorgonzola piccante

stuk of 20 blaadjes verse basilicum

2 eetlepels zeer oude aceto balsamico (of, vooruit, balsamicostroop)

Snijd de stelen van de venkel en schaaf hem dan zo dun als maar lukt. Een ‘mandoline’ is daartoe ideaal, maar die zijn nog te schaars in de vaderlandse keukens. Een blokschaaf werkt, een dunschiller misschien nog beter, of de kaasschaaf. Messenkunstenaars snijden plakjes waar je doorheen kunt kijken. Haal, als de slierten te lang lijken, het mes er nog eens doorheen. Meng de geschaafde venkel met een beetje zout en laat een kwartiertje staan.

Snijd de meloen in blokjes of lepel er bolletjes uit.

Bouw in 4 borden een fraai geheel van venkel, meloen, stukjes gorgonzola en blaadjes basilicum en druppel er voorzichtig wat balsamico over. Wie zich door het weer melancholisch of zelfs cholerisch voelt, draait aan de pepermolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden