Eindelijk weekendMarieke Elsinga

De tip van Marieke Elsinga bij malaise of verveling: ga toch legpuzzelen

Het is weekend en radio- en tv-presentator Marieke Elsinga (32) puzzelt alles van zich af.

Marieke Elsinga. Beeld Erik Smits
Marieke Elsinga.Beeld Erik Smits

Mocht u ergens deze zomer onverhoopt bezwijken onder stress, slag­regens, niet te verteren hitte, komkommer-tv of andere malaise: ga legpuzzelen. Het is een wetenschappelijk aangetoonde blijmaker, mindfuller dan yoga en vooral een hobby die onterecht wordt weggezet als doezelige bejaardengym. Zenner gaat u het niet vinden, vraag maar aan Marieke (én Ronny Wood én Hugh Jackman én Bill Gates én Fatboy Slim).

Mariekes prikkel was het gat tussen haar radio-ochtendshow op QMusic (elke dag om 4.45 uur op, goedemorgen) en dan nog ’s avonds RTL Boulevard, een leemte die ze opvulde met het de-hele-dag-op-je-telefoon-kijkenprobleem. Geestdodender wordt het niet, ‘dus ik zocht iets beters om me in te verliezen, iets wat ook nog voor ontspanning zou zorgen.’

Toen opeens die gouden ingeving, meteen erna de aanschaf van haar eerste Jan van Haasteren-puzzel, en sindsdien is ze om. Ze heeft zelfs een puzzelmat. Haar techniek is in orde: eerst de randjes (‘zonder ben je nergens’), dan de grote delen op kleur sorteren. ‘En met de doos erbij hè. Next level is om het zonder voorbeeld te doen, er zijn zelfs mensen die een hele blauwe zee met maar één vinvis erin maken – wat al belachelijk moeilijk is – en dan ook nog zonder doos.’

Het wordt stil. Kijken, pakken, leggen. Blik op de cartoonhorizon, muziekje op, glas rode wijn erbij. Dan zijn de problemen opeens klein hoor. Ja, poes Kiki is een stoorzender, ‘die gaat altijd op de puzzel zitten, bij voorkeur net op het stuk waarmee ik bezig ben. Kiek, schuif ’es op!’ Iets prangender: ‘Nu heb ik dus deze twee blauwe stukjes lucht over, maar die kunnen nergens tussen.

Ergens hierboven ben ik nat gegaan, maar wáár dan?’

Misschien eerst maar het rieten dak doen, of dat laatste restje luchtballon, nee wacht verdomd: die blauwe horen dáártussen en dan past die opeens wel aan die, hoppa! We zwaaien nog dag bij de deur, maar Marieke is verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden