De nieuwe oogst

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De specialisten van de Volkskrant kiezen hun favorieten.

Lady Bird. Beeld
Lady Bird.

1. Film: Lady Bird

De Ierse Saoirse Ronan is perfect gecast als de soevereine en onzekere Lady Bird. Maar wat de film onderscheidt in het coming-of-agesgement is de wijze waarop Gerwig een tweede rite de passage met het verhaal van Lady Bird verknoopt: het onthechtingproces van moeder Marion (Laurie Metcalf). De levens van de ouderen op de achtergrond van het puberdrama zijn niet minder wankel dan die van de tieners.

2. Muziektheater

In de zomer van 2016 stond rapper en theatermaker Saman Amini op festival De Parade met zijn vluchtverhaal Samenloop van omstandigheden. Nu vormen de 'rhymes' over zijn heftige leven - die soms door merg en been gaan - een avondvullende voorstelling die eindigt op Oerol voor een publiek van duizenden. Een theatrale maagstoot en een verdiend succes voor Amini.

Samenloop van omstandigheden. Van Saman Amini, door Paradiso Melkweg Productiehuis. Tournee t/m 4 juni. Op Oerol van 15 t/m 24 juni.

3. Dans

De hiphoppers van ISH en de balletdansers van de Junior Company zijn uitstekend aan elkaar gewaagd in Grimm, een hippe uitvoering van een sprookje, waarin bekende fabels in de blender zijn gegooid. Dat eenvoudige loopjes altijd verraden wie breakdancer (grote stoere stappen) en wie balletdanser is (kleine huppelpasjes met uitdraaiende heupen) is, maakt Grimm zo leuk.

Grimm. Door ISH Dance Collective en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Tournee t/m 27 mei.

4. Mode

Deze nieuwe expositie over de gevierde modeontwerper uit Genk is een traktatie voor de liefhebber en een prachtige kennismaking voor de leek. Met heel veel aspecten die inmiddels gemeengoed zijn in de mode - vintage, recyclen, oversized - was Margiela de eerste. Met deze tentoonstelling laat hij zien hoe waardevol goede ideeën en goed vormgegeven kledingstukken zijn.

Martin Margiela: Collections femme 1989-2009. Palais Galliera Parijs, t/m 15 juli.

5. Theater

'Geld'. Dat is het eerste woord dat valt in de grootse voorstelling van het Vlaamse collectief FC Bergman. En het is waar deze vier uur durende kapitalistische koortsdroom om draait. JR is ambachtelijk volmaakt en visueel adembenemend. Het acteren staat onder stroom. Ook een goeie vondst: een kind als metafoor voor de immoraliteit van het bankensysteem.

JR. Door FC Bergman. 16 t/m 18/6 op het Holland Festival.

6. Beeldende kunst

Het leukste detail in deze expositie met 21 historiestukken van Steens hand is een clubje wijndrinkers op een schilderij waar Jezus zojuist water in wijn heeft veranderd. Alles aan ze is geïnspireerd en Steen bewijst zich een regisseur die ook de aandacht vestigt op de omgeving en de rekwisieten. Lang golden deze bijbelstukken en mythologieën als ondergeschoven kindje. Onterecht, blijkt in het Mauritshuis.

Jan Steen vertelt - Jan Steen en de historieschilderkunst, Mauritshuis, Den Haag t/m 13 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden