De juichbuien van Niemann

Sinds de Olympische Spelen in Nagano weten wij dat je voor een tweede plaats niet te hard mag juichen. De Duitse schaatsster Gunda Niemann stak haar handen in de lucht toen ze op het scorebord ontdekte dat ze op de 1500 meter een zilveren medaille had gewonnen....

JAN VAN CAPEL

Ik heb nooit vernomen dat het verslaggevers-duo op zijn rare opmerkingen is teruggekomen. Heb sindsdien het geluid bij de schaatsreportages namelijk veiligheidshalve uitgezet. Maar gistermiddag toch maar weer voorzichtig naar de commentaren geluisterd, ook al werd er af en toe bijzonder hinderlijk door het Thialf-koor heen gepraat. En wat blijkt ? De NOS is er kennelijk nog altijd niet uit. Anchorman Mart Smeets merkte namelijk op een gegeven moment terloops op dat 'wij Niemann soms toch wat theatraal vinden'. En het kan niet anders of hij dacht daarbij weer aan de juichbui in Nagano.

Wie die 'wij' zijn werd niet helemaal duidelijk. Was dat de NOS-equipe of was dat 'wij Nederlanders'. In ieder geval had hij de verkeerde gesprekspartner uitgezocht om de reacties op deze opmerking te peilen. Naast hem zat een van de aardigste mensen uit de schaatswereld: de 70-jarige Egbert van 't Oever. Die keek een tikje verbaasd toen hij het woord 'theatraal' hoorde. De ex-schaatser en ex-coach kon zich daar kennelijk niets bij voorstellen. Hij had alleen maar - en zonder enige reserve - zeer grote bewondering voor de Duitse zevenvoudige wereldkampioene die weer precies zo opgetogen reageerde als toen ze zilver won in Nagano.

Trouwens over sportief gesproken. Niemann is dat ook tegenover het publiek. Ze is de enige die alles opraapt wat er na afloop van een mooie race op het ijs wordt gegooid. Ze rijdt er zelfs voor terug als ze bij een beertje of een bosje bloemen heeft misgegrepen. Ze was zaterdag ook zo hoffelijk om aan de mensen voor op de tribune te vragen of een over de reclameborden geworpen jas wel voor haar bedoeld was. Toen er kennelijk vrolijk jawohl werd geroepen drapeerde ze het kledingstuk over de arm en vervolgde haar triomftocht. Nee, geen kwaad woord over Niemann. Gelukkig gaat ze op z'n minst nog vier jaar door. Wellicht zelfs langer dan de NOS.

JvC

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden