De gidsWeekendrecept
De ene jackfruit is de andere niet, maar een cake kun je er altijd mee maken
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze week: jackfruitcake.
Enfin. Van Boven zit het liefste bovenop de laatste culitrends. De wereld was immers allang aan het vleesvervangende jackfruit, maar uw culireporter had het zelf nog nooit gegeten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Ik koos een recept met jackfruit uit het boek Indorock van Vanja van der Leeden en ging naar de oriëntaalse supermarkt om alle ingrediënten ervoor aan te schaffen.
Ik vond verse jackfruit in het koelvak. Omdat in haar recept stond dat ik een blik moest hebben, sloeg ik die voor de zekerheid ook maar in.
Thuisgekomen stalde ik de aangeschafte waar uit op het aanrecht. Ik stuurde er een foto van naar Vanja.
Ik kreeg direct antwoord: had ik dan niet gelezen wélke jackfruit ik kopen moest? De rijpe was geel van kleur, zoet van smaak en ongeschikt voor haar gerecht, jonge jackfruit is wit en hartig en niet op siroop maar op gezouten water. De laatste had ik moeten kopen en niet de verse en de blikversie die voor me stonden.
Daar ging mijn avontuur.
Geen spannende veganistische curry dus, maar met al die zoete jackfruit bakte ik wel twee cakes. Twee, ja. Ik heb maar direct getest wat het verschil in smaak is tussen blikjackfruit en verse.
Ik serveerde beide cakes aan een tafel vol vrienden. De één hield meer van de zoetere versie uit blik (beetje als fruitcocktail uit blik uit de jaren zeventig), de ander gaf de voorkeur aan de grotere stukken verse jackfruit, die was net iets minder zoet.
Dus u mag het zelf weten.
De volgende dag kocht ik de hartige, jonge jackfruit uit blik (verkrijgbaar onder het fairtradelabel) bij de Appie en maakte er werkelijk zalige hartige recepten mee, waarover volgende week meer. Eerst maar het toetje.
Omgekeerde jackfruitcake
80 g suiker
80 g roomboter
500 g verse, rijpe, gele jackfruit, zonder zaadjes en gehalveerd of 2 blikken op siroop, uitgelekt
cakebeslag
125 g lichte basterdsuiker
125 g roomboter, op kamertemperatuur
1 theel. vanille-extract
2 eieren, plus 3 dooiers (bewaar het wit voor het opmaakgerecht)
125 g bloem
1 theel. bakpoeder
½ theel. zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel de boter en de suiker over de bodem van een dichte taartvorm (dus geen springvorm) van 22 tot 24 centimeter en karameliseer in de oven in 8 tot 10 minuten.
Maak de cake. Klop de suiker met de boter luchtig. Klop het vanille-extract erdoor en een voor een de eieren en de dooiers. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout erboven en spatel door het beslag. Leg de jackfruit met de snijkant naar boven in de karamel of giet de afgegoten blikjackfruit erop. Schep het cakebeslag erover en strijk enigszins glad, het loopt vanzelf uit.
Bak 35 tot 40 minuten of tot de bovenkant van de cake goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt als u die in het midden steekt. Laat de cake 5 minuten afkoelen en keer hem op een groot bord.
Opmaakgerecht
Jackfruitgebakjes met limoen-yoghurtpannacotta
pannacotta voor 4
3 blaadjes gelatine
200 ml slagroom
1 theel. vanille-extract
250 ml yoghurt
5 eetl. poedersuiker
1 theel. vanille-extract
sap en de fijne rasp van 2 limoenen
en verder
restant cake
optioneel: meringue gemaakt van het overgebleven eiwit (zie illustratie of maak het recept van Vanja voor haar pandanmeringue uit Indorock)
Week de gelatine in koud water. Breng de slagroom met het vanille-extract tegen de kook aan en draai het vuur uit. Roer de uitgeknepen gelatine erdoor tot het is opgelost. Meng de yoghurt met de poedersuiker, limoensap en rasp. Roer de enigszins afgekoelde room erdoor en zet de boel in de koelkast om in 4 uur op te stijven, het moet niet heel erg stijf worden, maar een beetje lobbig en net z’n vorm behouden. Klop het nog een keer op en schep het in een spuitzak. Snij de overgebleven cake tot gebakjes: spuit er toeven yoghurtpannacotta op, een beetje netjes, dat staat chic. Versier met mooie stukken gebroken meringue.