ColumnThomas van Luyn

De edele kunst van het rijmen wordt bedreigd: ‘bitch’ rijmt niet op ‘lip’, ‘spliff’, ‘stift’ of ‘geflipt’

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos
Thomas van Luyn

Wat rijmt er op 'bitch'? Famke Louise laat het rijmen op 'rich', maar dat blijkt een toevalstreffer, want even later laat ze het rijmen op 'lip' en 'niks'. Ali B rijmt 'bitch' op 'spliff', Partysquad op 'stift', en Kempi op 'geflipt'. Steeds als ik zoiets hoor manifesteert mijn innerlijke Boze Witte Man zich. 'Dat! Rijmt! Niet!', roep ik dan naar de autoradio. Foeterend druk ik het gaspedaal nog maar eens in, in mijn hoofd mailtjes opstellend aan betreffende artiesten, waarin ik het uitleg wanneer iets rijmt en wanneer niet, met behulpzame suggesties voor alternatieve teksten. In voorgaand voorbeeld zouden dat zinnen zijn met woorden als 'pitch' en 'kredietbeoordelaar Fitch' erin. Die laatste is nog verdomd moeilijk om in een pakkende rap te verwerken, kan ik u vertellen, maar dat is nu juist de kunst, verdomme.

Mijn mailtje aan Lil' Kleine suggereerde bijvoorbeeld dat als je wilt rijmen op 'Als je bitch wil chillen is het geen probleem...', dat het dan een kleine moeite zou zijn om, zeker gezien het onderwerp (drank en drugs) het woord 'extreem' erin te fietsen (of 'benen van leem', iets waar ik zelf last van heb na overmatig gebruik), en dat de volgende zin... 'ik kom niet alleen' derhalve wellicht een ongelukkige keuze was. Alles met gepaste nederigheid, natuurlijk, want het was tenslotte een knalhit, en dat verdient respect, maar ik denk dat het geen exemplaar minder had verkocht wanneer het op dit punt wél had gerijmd.

Hier ga ik misschien de fout in. Ik schreef ooit raps voor een tv-programma, samen met de onnavolgbare Martijn Koning, die mij meermaals uitlegde dat raps niet netjes horen te rijmen. Integendeel, dat ze dan als truttig worden ervaren. Misschien dat iemand als de fenomenale Extince, die bijvoorbeeld 'haatdragend' op inhoudelijk steekhoudende wijze aan 'zaadvragend' kon koppelen, dat hij nu als truttig wordt ervaren, dat zou natuurlijk kunnen. Dan zou dat een tragische ontwikkeling zijn, omdat de edele kunst van het rijmen bedreigd wordt. Ik stel een wet voor. Raps zouden voor verschijning getoetst moeten worden door een commissie van erkende puntdichters, cabaretiers en neerlandici die bij ernstige fouten correcte alternatieven kunnen aandragen. Neem nou Gers Pardoels hit Liever dan lief, die bevat de strofe:

Ik ben liever dan Lief/Zoeter dan Zoet/Ik kan er niks aan doen/Ik blijf voor altijd een boef

De commissie heeft dit rijm beoordeeld als 'waardeloos' (klasse 4), en draagt de volgende alternatieven aan:

Ik ben liever dan Lief/Zoeter dan Zoet/Ik kan er niks aan doen/ik heb zo'n olijke toet

Ik kan er niks aan doen/het zit gewoon in mijn bloed

Ik kan er niks aan doen/want zo ben ik opgevoed

Ik kan er niks aan doen/mijn swag die doet wat het doet

ik kan er niks aan doen/dus neem contact op met spoed

ik kan er niks aan doen/dat ik je intellect voed

Ik kan er niks aan doen/En daarom zwelt mijn gemoed

De commissie stelt vast dat de flow van de heer Pardoel ontegenzeggelijk dope is, waarvoor props, maar meent dat zulks hem niet ontslaat van zijn wettelijke rijmplicht.

Word.

t.vanluyn@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden