LezersdilemmaWat zou u doen?

De deurbel met camera van de buurman filmt ook onze deur, hoe lossen we dit netjes op?

wat zou u doen Beeld .
wat zou u doenBeeld .

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: buurman filmt onze activiteiten.

Onze buurman heeft een deurbel met camera opgehangen. Hij heeft die recht op ons huis gericht. De afstand tussen zijn camera en ons huis is klein. Elke stap die wij aan de voorkant van ons huis zetten, wordt gefilmd. Hij filmt onze activiteiten, onze auto en ook al ons bezoek. Hij zegt de beelden te bewaren. Wij ervaren dit als een inbreuk op onze privacy. De buurman heeft meerdere mogelijkheden om de deurbel met camera zo op te hangen dat hij alleen zijn eigen oprit en voortuin filmt, maar na een gesprek hierover zegt hij dat niet nodig te vinden. Is dit nog netjes op te lossen en zo ja, hoe dan?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Doe een melding

Wat vervelend dat uw buurman zo stellig blijft. U kunt tegen hem zeggen dat als hij de stand van de camera niet wil wijzigen, u zich genoodzaakt ziet een melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. En als dat niet werkt, zou ik die melding ook doen en uw buurman middels een (aangetekende) brief aanschrijven, voor het geval het tot een procedure komt.

Fonny Krol-Postma (31), Akkrum

Overtreding

Uw buurman overtreedt de wet op de privacy. Zonder uw toestemming mag hij uw huis en uw activiteiten niet filmen! U kunt hierin een aantal stappen ondernemen. Raadpleeg hiervoor het Juridisch Loket van de overheid op internet.

Jan Hollestelle (65), Bergen op Zoom

Hij doet er waarschijnlijk niets mee

Als de camera van uw buurman 24 uur per dag beelden verzamelt, kunt u ervan uitgaan dat hij zeker de tijd niet heeft zijn avonden te vullen om die beelden vanuit zijn luie stoel eens lekker te bekijken. En als er toch iets in uw straat of in uw voortuin plaatsvindt dat écht niet kan, hoop ik dat uw buurman de beelden beschikbaar stelt aan het bevoegd gezag en als het uw woning betreft dat samen met u zal doen. Peter de Greef (79), Bussum

Roep externe hulp in

Misschien kunt u vragen of de wijkagent met u en uw buurman samen de situatie wil komen bekijken en advies kan geven. De wijkagent kent de wettelijke bepalingen die gelden voor het plaatsen van beveiligingscamera’s en kan uw buurman erop wijzen dat hij deze bepalingen overtreedt als hij de camera niet anders ophangt. Misschien dat het zo in goed overleg op te lossen is.

Tonny van de Boom (59), Leudal

Hij moet wel toegeven

Vraag de buurman zijn camera alleen op zijn oprit te richten. Het is namelijk verboden wat uw buurman doet en dat mag u hem vertellen. De wet op de privacy staat dit niet toe. Het is al in diverse tv-programma’s aan de orde geweest, dat dit wettelijk verboden is. Diverse fabrikanten zijn hier ook al op gewezen. De buurman zal uw verzoek moeten inwilligen.

Gerdien Post (60), Apeldoorn

Doe hetzelfde bij hem

U heeft geprobeerd om uw buurman op andere gedachten te brengen voor wat betreft de plaatsing van de camera, dit mocht niet baten. Als ik u was zou ik eveneens een camera plaatsen en die uiteraard richten op het huis van de buurman. Zo bewaakt u beiden het huis van de buren, altijd handig bij afwezigheid.

Ria van der Geest-Blansjaar (75), Nieuwkoop

Over twee weken:

Ik voel me er schuldig over dat mijn ouders mijn studie volledig willen bekostigen
Binnenkort ga ik studeren en op kamers. Mijn ouders hebben het goed voor elkaar en willen mijn studie (inclusief huur, levensbehoeften, hobby’s) volledig betalen. Dat waardeer ik enorm, maar toch overweeg ik om te gaan lenen. Veel andere studenten hebben deze luxe namelijk niet. Wanneer ze afgestudeerd zijn hebben zij een schuld en daardoor kunnen ze later bijvoorbeeld moeilijker een hypotheek krijgen. Zo werken we ongelijkheid in de hand. Mijn ouders snappen mijn punt, maar zeggen dat ik het anders later in de vorm van een erfenis zal krijgen. Moet ik mijn ‘morele verantwoordelijkheid’ nemen en het geld niet aannemen? Of moet de overheid voor gelijke kansen zorgen en ik genieten van mijn voordelen?

Vrouw (24), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 31 augustus 2020 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl . Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden