STIJLPASTOORPolderpakkie

De combinatie jasje-spijkerbroek is een typisch Nederlands fenomeen

De spijkerbroek en het jasje zijn geen politieke vijanden, constateert Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Arno Kantelberg
Jesse Klaver met niet echt typische PSP-accessoires.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jesse Klaver met niet echt typische PSP-accessoires.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zoals bekend werd de spijkerbroek in de 19de eeuw geïntroduceerd; dat betrof de broek met klinknagels waarvoor Levi Strauss patentnummer 501 ontving. Het duurde zowat een eeuw, tot de jaren zestig, voordat die bluejeans (naar ‘bleu de Gênes’, de verf waarmee de stof werd gekleurd) bij ons aan wal kwam. Maar we kunnen wel zeggen dat die spijkerbroek het daarna compleet overgenomen heeft. Eerst om de hammen van opstandige tieners en twens, inmiddels is het warempel bij het kabinet de pantalon of choice op hun heidag. Zelfs minister Stef Blok stiefelde in spijkerbroek het Catshuis binnen.

Waarop ik me afvroeg: wie was ooit – beginjaren zeventig, gok ik – de eerste politicus die in jeans het Binnenhof betrad? Ik informeerde ernaar bij enkele parlementaire collega’s, maar hun naam was haas. Ik vermoed dat het een PSP’er was. Of een jonge CPN-rekel. Bram van der Lek misschien? Ina Brouwer? Het moet wel een lid geweest zijn van een der smaldelen die in 1989 GroenLinks zijn gaan vormen, maar niet Ria Beckers (PPR), die droeg altijd een rok. Paul Rosenmöller was het sowieso niet, die betrad pas in 1989 de kamer. Middels spijkerbroek en sportjack had hij toen al wel afstand gecreëerd met zijn ouderlijke milieu (vader was grootaandeelhouder van het V&D-concern). Hieronder zien we GroenLinks’ eerste golden boy als vakbondsactivist in 1987. Die symbolieke waarde van toen heeft de spijkerbroek niet meer – zie Stef Blok.

GroenLinks’ eerste golden boy als vakbondsactivist in 1987. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
GroenLinks’ eerste golden boy als vakbondsactivist in 1987.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Toch viel me iets op bij Jesse Klaver. De man die Paul Rosenmöller als zijn grote voorbeeld ziet droeg tijdens een debat in de Kamer een spijkerbroek. So far, so good, maar hij combineerde dat met een pochetje en – even fraaie als sokloos gedragen – tassel loafers. De pochet kennen we van de dandy (Theo Hiddema!) en de instappers met kwastjes worden in Amerika, waarschijnlijk vanwege hun Ivy League-verleden, geassocieerd met corporate advocaten en lobbyisten. Dit zijn kortom niet echt PSP-accessoires. Maar Jesse Klaver is altijd z’n eigen man geweest. De eerste bijeenkomsten van jongerenvereniging Dwars bezocht hij als tiener in een donkerrode polo en een bruin jasje (wel van ribstof, voor het linkse accent).

Wat lezen we hieraan af? De combinatie jasje-spijkerbroek is een typisch Nederlands fenomeen. Het is de sartoriale versie van het poldermodel – twee opponenten die elkaar omarmen in plaats van afstoten. Mijn gratis advies voor de verkenner én de informateur na de komende verkiezingen: zet de VVD met GroenLinks om de tafel.

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden