De gidsLuisterboeken

De boekenluisteraar gaat over zijn grenzen

null Beeld Sabine Van Wechem
Beeld Sabine Van Wechem

Voorlopig niet naar het buitenland? Ga eens over andere grenzen.

Laten we over grenzen gaan. Dat kan al een paar maanden niet, of nauwelijks, tenzij je bijvoorbeeld een dier in België moet verzorgen. Dan mag je eventjes heen en weer met een bakje voer, een baal hooi of een lading bamboe als je panda in Brussel woont. Maar willen we verder, dan moeten we de grenzen van de taal maar opzoeken, de grenzen van het fatsoen, van de betamelijkheid, onze eigen grenzen en die van de buren. Ligt het aan mij of gaan echt alle Nederlanders spontaan ‘Vlaams’ praten zodra het woord België is gevallen? Tussen aanhalingstekens, omdat we natuurlijk niet veel verder komen dat wat ge-amai en ‘zeker en vast’. En zouden de Belgen dat omgekeerd ook doen? Ik vermoed van niet, veel te beschaafd.

Een ander verschil lijkt de appreciatie van luisterboeken te zijn. Streamingdiensten hebben nog niet echt voet aan de grond gekregen in België, downloaden geschiedt mondjesmaat en hier in Nederland willen we dan weer niet luisteren naar boeken van Vlaamse schrijvers, voorgelezen door Vlamingen. Nou ja, ‘we’, ik ben van de school van Het Goede Doel: ‘dat taaltje is zo zacht’, maar dat geldt dus niet voor iedereen en daarom verschenen afgelopen week twee boeken van Dimitri Verhulst in zowel een Nederlandse als een Vlaamse luisterversie. Dan kunnen jullie het krijgen ook, zal de uitgever gedacht hebben. De helaasheid der dingen en De laatkomer worden voorgelezen door Casper Gimbrère (NL) en Ivan Pecnik (BE). Zeg het maar. Ik kom er niet uit, er hoeft hier natuurlijk ook geen winnaar aangewezen te worden. Vanzelfsprekend klinken sommige zinnen natuurlijker wanneer Pecnik ze uitspreekt, maar Gimbrère is een zeer ervaren voorlezer met tientallen titels achter zijn naam, en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de tekst in zijn versie beter bij me beklijft. Oordeel zelf.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Over oordelen gesproken, een specifiek deel van het internet kwam oordeel tekort toen de huwelijksperikelen van schrijver Neil Gaiman en zangeres Amanda Palmer uitlekten. De twee beroemdheden onderhouden een grote onlinecommunity en daar hadden ze de afgelopen weken hun handen vol aan. Want? De twee wonen in Nieuw-Zeeland, maar Gaiman bleek plotseling bijna 18 duizend kilometer verderop te zitten, op het Schotse eiland Skye. Dus de schrijver was niet alleen weg bij vrouw en 4-jarig kind, maar had ook nog eens de lockdown van Schotland aan zijn laars gelapt en dreigde nu in zijn eentje de nog geen negenduizend zielen tellende bevolking van Skye om zeep te helpen.

null Beeld DC Comics
Beeld DC Comics

Nu is Gaiman niet voor niets een succesvol skiff-, horror- en fantasyschrijver (American Gods, Coraline), dus met een beetje goede wil zien we zijn vlucht als research voor een mooi coronaboek. Aan het voorleesfront is er over Gaiman beter nieuws te melden, of vooral om naar uit te zien. Zijn graphicnovelserie The Sandman (75 delen) zal door Audible worden uitgebracht in een bijzondere productie. Op 15 juli te beginnen met de bewerking van de eerste drie verhalen in een tien uur durend audioverhaal met sterrencast: James McAvoy, Taron Egerton, Samantha Morton, Bebe Neuwirth, Andy Serkis, Michael Sheen, met Gaiman zelf als verteller. Ik weet het, daar heeft u nu nog niets aan, maar ik bied u perspectief voor de zomer, voor het geval de grenzen dicht blijven.

Laatste grensovergang: van blog naar audioboek. Vanessa Jorissen (tekstschrijver voor onder meer DWDD, Sanne Wallis de Show, gastschrijver van Zondag met Lubach) begon in 2016 het blog Zaadvragers.nl, toen zij en haar vriendin een kind wilden. Daarvan is nu onder de vlag van Storytel Originals de tiendelige audioserie Zaadvragers gemaakt, verteld door Jorissen zelf. Iedere aflevering duurt een half uur en over de zoektocht wordt enthousiast verhaald. Niet voor iedereen misschien, maar ga eens over je grens.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden