WeekendreceptTroostbouillon
De beste troost in een kom: moeders kippensoep
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensgerecht plus een gerecht om de restjes op te eten.
Het enige waar ik na al het feestgedruis van de maand hiervoor nog zin in heb is soep. Vooral als het buiten koud, donker en druilerig nat is en ik ineens een lopende neus krijg, bang dat die elk moment kan omslaan in een trage griep. Ik zou aan de paracetamol kunnen gaan, maar uit betrouwbare bron (mijn moeder) weet ik dat er iets is wat beter werkt dan dat.
Zelfgemaakte kippensoep schijnt trouwens wérkelijk helend te zijn, ze heeft een groter genezend effect op het lijf dan welke antigrippine dan ook, ik las er direct, na het telefoongesprek met mijn moeder, een aantal stukken over. Een aftreksel van uien (eiwitten, calcium, zwavel), wortelen (vitamine A voor sterke witte bloedlichaampjes!) en andere groente (vitaminen) in combinatie met kip (extra veel eiwitten tegen slappe spieren!) schijnt, als ik die medische artikelen moet geloven, werkelijk ons lichaam te versterken, met dus al die extra vitaminen, aminozuren en voedingsstoffen waar het lijf schijnbaar om schreeuwt in barre tijden.
Waar of niet, hete soepen helpen zeker tegen verkoudheid, uitdroging en een opkomende zere keel of eigenlijk werkt hete zelfgemaakte bouillon gewoon bij élk genezingsproces, want hoe miezerig u zich ook voelt: in het lijf, het hoofd of in het hart: een troostende kom soep helpt áltijd. Januari schijnt dan wel een hele sombere donkere maand te zijn, maar met een geurige pan bouillon zachtjes trekkend op het fornuis, schijnt er altijd licht in huis.
Kippensoep met citroen en peterselie
Voor een flinke pan van een liter of 2
Voor de bouillon
1 hele kip
4-5 takjes tijm
2 blaadjes laurier
1-2 flinke wortelen, in grove stukken
3-4 stengels selderij, in grove stukken
1 ui, doormidden
2-3 tenen knoflook, geplet
1 eetl. zwarte peperkorrels
zeezout, naar smaak
Voor de soep
sap van 1 citroen, evt. plus extra naar smaak
400 g spinazie, grof gehakt
1 flinke bos (50 g) platte peterselie, fijngehakt
Was de kip en doe haar met 2,5 liter koud water in een ruime pan. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe en breng aan de kook. Draai onmiddellijk het vuur lager zodat het heel zachtjes borrelt en schuim het gruis af als het boven komt drijven. Laat 1 ruim uur sudderen, of langer tot de kip gaar is.
Schep de kip uit de pan en laat haar afkoelen. Leg een schone doek in een vergiet en zet het vergiet op een grote pan. Giet de bouillon erdoorheen.
Gooi de groenten weg en de doek in de was. Pluk de kip, snij grotere stukken klein en doe ze allemaal terug bij de bouillon. Breng de soep nu op smaak met peper en zout en roer het citroensap erdoor.
Laat de spinazie en de peterselie erin wellen en dien dampend heet op in grote kommen.
Opmaakgerecht: tagliatelle met kip, citroen en peterselie
Voor 4 borden
400 g tagliatelle
400 ml overgebleven kippensoep
150 g Parmezaanse kaas, geraspt
ca. 50 g roomboter
Kook de pasta net aan beetgaar in een grote pan goed gezouten water en giet af. Verwarm de soep in een hapjespan en roer 2/3 van de kaas erdoor tot hij oplost. Roer de pasta er snel doorheen en vervolgens de roomboter om een mooi glanzende saus te maken. Dien direct op in voorverwarmde kommen. Bestrooi met de rest van de kaas.