In de Modebalaclava

De balaclava komt eraan

Lastig maar onvermijdelijk. Dat is de balaclava dit najaar, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel.

Cécile Narinx
null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Catwalk: bivakmutsen

Wat de wielrenbroek voor volgende zomer gaat worden, dat is de bivakmuts voor dit najaar: een niet te vermijden stretchkledingstuk dat door iedereen en voor elke portemonnee in de garderobe in te passen is. Er kwam bijna geen defilé voorbij of daar was-ie weer: de al dan niet handgebreide, al dan niet neusbedekkende muts, in internationaal jargon balaclava genoemd, naar de slag bij Balaclava in 1854 ten tijde van de Krimoorlog, waarin Britse troepen wollen bivakmutsen droegen om warm te blijven.

null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Ontwerpers: Welke merken? En hoe dan?

De lijst is schier oneindig: Raf Simons liet ze voor de show van Calvin Klein met de hand breien in folkloristisch ogende kleuren en strepen, Alessandro Michele ging bij Gucci los met vervaarlijk ogende caps die in sommige gevallen ook neus en mond bedekten. Bij Balenciaga vouwde Demna Gvasalia sjaals om hoofd en hals, bij Lanvin en Marni was het ski-sportief en bij Dior en Chanel was het afstandelijk chic - een beetje Jean Seberg als Jeanne d’Arc, met een maliënkolder van stof.

null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Angstbeeld: valkuilen vermijden doe je zo

Als je bedenkt dat een bivakmuts voor overvallers is wat de onderbroek voor de rest der mensheid is, en dat redenen om je gezicht te bedekken überhaupt zelden deugen, dan is duidelijk dat je moet uitkijken met de nauwsluitende balaclava - ook als die meer bloot laat dan alleen ogen en mond. Je gezicht krijgt als het ware een strakke, strenge lijst, en als je even niet glimlacht, oog je als de boze koningin uit Sneeuwwitje. Ook fuchsiaroze kán link zijn: voor je het weet, lijk je op een actiefiguur uit de Studio 100-stal, en als er íéts is waar Mega Mindy niet tegen kan...

null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Dagelijks werk: hoe gaan wij het dragen?

Al is dit een heel grote trend, het is ook een verdomd lastige. Voor je het weet denken mensen dat je van geloof bent veranderd, een overval wilt plegen of voorbereidingen treft om een motorhelm op te zetten. Vermijd om die redenen gitzwarte bivakmutsen, of draag die alleen met wat juwelen of een zonnebril erbij, die het misdadige, sport- of hijab- randje er een beetje vanaf halen. Met gekleurde wollen breisels, zeker als ze door een nijvere handwerkster zijn gemaakt, zit je altijd snor - al kan zo’n wollen baard natuurlijk ongenadig gaan jeuken aan de kin.

Neem een voorbeeld aan een bekend mens

Zeg je vrouwen met bivakmutsen, dan zeg je Pussy Riot: de feministische Russische punkrockgroep die voor God en de duivel niet bang is - wat voor twee leden leidde naar strafkampen in Mordovië en Perm. De bivakmutsen van Pussy Riot zijn een soort eierwarmers XL waar slordige gaten voor ogen en monden in zijn geknipt, maar dat maakt ze, net als de knalkleuren waarin ze worden gedragen, extra cool en punk. Dankzij de pussy’s werd de balaclava een symbool voor vrouwen- en lhbt+-rechten, wat nog eens dunnetjes werd overgedaan met de roze pussy hat tijdens de Women’s March. Lang verhaal kort: wees geen muts, draag er een!

null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter
null Beeld Team Peter Stigter
Beeld Team Peter Stigter

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden