De GidsCultuurtips

Cultuurtips voor deze week: Rocketman, Holland Festival, Eddie Vedder en meer

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Robert van GijsselMark MoormanAnna van Leeuwen en Herien Wensink en Bor Beekman
Taron Egerton als Elton John in Rocketman. Beeld David Appleby
Taron Egerton als Elton John in Rocketman.Beeld David Appleby

Filmtip

Rocketman, vanaf 29 mei in de bioscoop.

Regisseur Dexter Fletcher (53) was al begonnen aan de opnamen van zijn film over Elton John toen de film studio belde: of de Engelsman per direct Bohemian Rhapsody kon overnemen, als vervanger voor de drie weken voor het einde van de draaitijd ontslagen regisseur Bryan Singer. Zo pendelde Fletcher tussen twee rocklevens. Anders dan Mercury-vertolker Rami Malek zingt hoofdrolspeler Taron Egerton (29) al zijn partijen als Elton John zelf, wat prima klinkt. Ook zijn de vertolkte liedjes en optredens hier géén precieze kopieën van bestaand (beeld)materiaal, maar vrijere interpretaties. Met een wereldwijde opbrengst van 900 miljoen dollar was de Queen-film de grote verrassing van het filmjaar 2018. Of Rocketman dat succes kan evenaren, is de vraag, maar ook deze muziekfilm is aanstekelijk geacteerd en gelardeerd met voldoende grote hits om in potentie grote menigten naar de bioscopen te lokken.

Theatertips

Holland Festival, t/m 23 juni, Amsterdam

26 dagen met internationale podiumkunst van het hoogste niveau in tientallen theaters in Amsterdam, dat is het Holland Festival. Dit jaar werkt het festival met twee ‘associate artists’, wier werk centraal staat in de programmering. Dat zijn de Zuid-Afrikaanse multimediakunstenaar William Kentridge en de Congolese choreograaf Faustin Linyekula. De openingsproductie op 29 mei is The Head and the Load van Kentridge; een muziektheatervoorstelling over Afrikaanse koloniale troepen in de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk hoogtepunt wordt de monsterproductie Aus Licht, een driedaagse marathonopera van componist Karlheinz Stockhausen.

The head and the load Beeld Stella Olivier / Ruhrtriennale
The head and the loadBeeld Stella Olivier / Ruhrtriennale

Ashtonia, t/m 16 juni, Apeldoorn, 21 juni t/m 14 juli Slot Zeist

Festival Ashtonia, geesteskind van de Ashton Brothers, strijkt deze weken neer in Apeldoorn. De Ashton Brothers, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans, veroverden eerder al de theaters met hun virtuoze mix van muziek, mime, slapstick en acrobatiek, en breidden vervolgens uit met een hoogsteigen circusfestival. Centraal staat één grote circustent voor acts van de Ashtons en andere artiesten, met daaromheen bontgekleurde kraampjes, foodtrucks, barretjes en loslopende jongleurs. Verwacht bij deze ‘karavaan der krankzinnigheid’ een avond vol acrobatiek, magie, oogstrelende onzin en heerlijk eten.

Atlantis, t/m 6 juni, Bouwgrond Jaagpad, Alkmaar

In Atlantis bouwt de Veenfabriek met muziek, theater en gastronomie op eigenzinnige wijze aan een nieuwe beschaving. Atlantis was volgens de verhalen een aards paradijs dat in een nacht en een dag verzwolgen werd door het water; eeuwenlang werd gezocht naar deze verzonken stad. Op festival De Karavaan speelt gezelschap De Veenfabriek de voorstelling Atlantis nu op de bouwgrond van de Nieuwe Alkmaarse woonwijk Jaagpad, aan de rand van het verdwenen meer de Alcmare. Hier creëren acteurs en muzikanten de eerste contouren van een nieuwe beschaving.

Tips beeldende kunst

Marwan Rechmaoui, t/m 8 september, Bonnefantenmuseum Maastricht

Tweejaarlijks reikt het Bonnefantenmuseum in Maastricht een prijs uit, de BACA Award: een geldbedrag (50 duizend euro), een tentoonstelling en een publicatie. Dit jaar won de Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui (1964). Hij baseert zijn sculpturen en installaties vaak op de stad Beiroet die steeds in beweging is en waarin je, volgens de kunstenaar, ‘altijd een plan B en liefst een plan C’ moet hebben. Een van zijn bekendste sculpturen is in deze uitgebreide tentoonstelling te zien: Monument for the Living. Het is een manshoge replica van de 140-meter hoge toren Burj Al Murr. Deze wolkenkrabber in Beiroet is nooit afgebouwd, maar werd in de burgeroorlog in de jaren zeventig door sluipschutters gebruikt.

Videoland, 10 jaar KAdE, t/m 1 september, Kunsthal KAdE, Amersfoort

Kunsthal KAdE in Amersfoort viert deze zomer haar tiende verjaardag met elf kunstfilms van elf kunstenaars. Ze zijn heel verschillend: een kunstenaar registreerde bijvoorbeeld een 97-jarige bluespianist, een ander maakte een bewegend aquarel. Gemeenschappelijk onderwerp is ‘een gevoel van eeuwigheid’, volgens KAdE. Van Christian Marclay, die wereldberoemd werd met zijn 24 uur durende meesterwerk The Clock (2010), is Telephones uit 1995 te zien. Geknipte fragmenten uit 130 verschillende films die achter elkaar geplakt een absurdistisch telefoongesprek opleveren.

Muziektips

Holland Festival: Aus Licht, Stockhausen, 4 en 8 juni, Westergasfabriek, Amsterdam

Het Holland Festival neemt bezit van Amsterdam en dat zal geen stadsbewoner onberoerd laten. De Duitse componist Karlheinz Stockhausen wordt in de lentezon gezet met een drie dagen durende durende marathon en een forse greep uit diens cyclus Licht, dat in brede klassieke kringen wordt gezien als meesterwerk. In de Westergasfabriek te Amsterdam verschijnt de aartsengel Michaël, al dan niet als koperblazer. En in het elektronische en vrij weerbarstige krachtstuk Unsichtbare Chöre wordt het geluid van acht kanten op het publiek afgevuurd. Amsterdammers die zich niet aan Stockhausen durven wagen worden toch geconfronteerd met de in 2007 overleden componist. In een helikopter boven het Westerpark wordt namelijk zijn Helikopter-Streichquartett uitgevoerd, door vier dappere conservatoriumstudenten.

Eddie Vedder, 9 en 10 juni, Afas Live, Amsterdam

Met zijn band Pearl Jam heeft Eddie Vedder langzaam maar zeker een basisplaats veroverd in het rijtje klassieke, tijdloze rockacts die je overal bij kunt hebben. Pearl Jam maakte diepe indruk op Pinkpop 2018, om maar eens een fijne show te noemen.

Maar ook solo kan Vedder indruk maken. Hij componeerde de filmmuziek bij het natuurdrama Into the Wild (2008) van regisseur Sean Penn en stortte zich daarna op de folk en vooral het minigitaartje, de ukelele. Fijn dat hij – waarschijnlijk met die ukelele – twee keer verschijnt in de voor zijn doen intieme setting van de Afas Live in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden