De GidsCultuurtips

Cultuurtips voor deze week: Oerol, De Libi, Tool, World Press Photo en meer

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Bor BeekmanRijk van den BroekMark MoormanRobert van GijsselRutger Pontzen en Herien Wensink
Theaterfestival Oerol op het eiland Terschelling, 2018. Beeld Simon Lenskens
Theaterfestival Oerol op het eiland Terschelling, 2018.Beeld Simon Lenskens

Film

De Libi

Opzwepend, vrolijk, innemend en terloops confronterend hoofdstedelijk adolescentenportret van regisseur en scenarist Shady El-Hamus (31), die eerder naam maakte met zijn korte films (o.m. Malik). In De Libi worstelen drie permanent snoevende vrienden met de nog in te vullen leegte na het schoolexamen. Maar eerst is er dat bij te wonen feest in de onbereikbare danstempel Jimmy Woo. El-Hamus’ speelfilmdebuut voert van klaslokaal naar politiecel en drugshol, om onderweg allerlei thema’s aan te snijden, van (racistische) vooroordelen tot prille seksualiteit. Heerlijk geacteerd door de jonge hoofdrolspelers, Bilal Wahib, Daniel Kolf en Oussama Ahammoud, alledrie bekend uit de serie Mocro Maffia. El-Hamus, in 2017 in gesprek met de Volkskrant: ‘Mijn vader is Egyptisch, mijn moeder Nederlands. We waren elk jaar een maand in Egypte. Ik ben opgegroeid tussen twee culturen. Mijn films gaan vaak over mensen met een Arabische achtergrond in Nederland.’

Theater

Oerol
T/m 23 juni, Terschelling

Oerol 2019 biedt ruim dertig (wereld)­premières, en een rijk en vernieuwend aanbod van theater, pop-upperformances en expedities, plus muziek uit alle werelddelen. Binnen het theateraanbod staan de zorgen van theatermakers en hun hoop voor de toekomst centraal. Opvallend veel voorstellingen spelen zich af in een post-apocalyptische, dystopische of juist utopische toekomst. Ulrike Quade Company maakt Technostalgia, Touki Delphine en Boogaerdt/VanderSchoot brengen een utopisch, posthumanistisch drieluik en in Futuristen: De Talkshow door het Nieuw Utrechts ­Toneel wordt elke dag een ander toekomstvisioen onder de loep genomen.

Holland Festival
T/m 23 juni, Amsterdam

26 dagen internationale podiumkunst van het hoogste niveau in tientallen theaters in Amsterdam, dat is het Holland Festival. Dit weekend gaat bij ITA de voorstelling De kersentuin in regie van Simon McBurney in première, treedt de Engelse dancevernieuwer Actress op en eisen negen Chileense tienermeisjes het podium op in Paisajes para no colorear – hun weerwoord op seksisme en machismo in Latijns-Amerika.

Amadeus
T/m 29 juni, Amsterdam en Den Haag

Grootschalige muziektheaterproductie van Het Nationale Theater over Wolfgang Amadeus Mozart. Theu Boermans regisseert Sander Plukaard (Amadeus) en Mark Rietman (Salieri) in het stuk van Peter Shaffer, dat in 1984 zo succesvol werd verfilmd. In deze coproductie met de Theateralliantie en Opera2Day vormen de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het DeLaMar Theater in Amsterdam het decor van het spektakel. Op het toneel: negen acteurs, sopraan Lucie Chartin, veertig koorleden en het orkest, in een indrukwekkend toneelbeeld van Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje). Mattijs van Bergen ontwierp de exuberante kostuums.

Beeldende kunst

Meesterlijke vrouwen
T/m 8 september, Stedelijk Museum Schiedam

Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 13 procent van wat in de Nederlandse musea is te zien door vrouwen is gemaakt. Oeps. Goed dus om daar een correctie in aan te brengen, zoals het Stedelijk Museum Schiedam zich heeft voorgenomen (net als musea elders in Nederland). Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

Het begin van een nieuwe wereld
T/m 29 september, Kröller-Müller Museum, Otterlo

Het was een visionair idee in 1948, van museumdirecteur Bram Hammacher, om in het Kröller-Müller meer aandacht te gaan besteden aan beeldhouwkunst. Moderne, eigentijdse beeldhouwkunst om precies te zijn. De rest is geschiedenis. Noem de namen Jean Arp, Auguste Rodin, Ossip Zadkine, Barbara Hepworth, Henry Moore en Marino Marini, en je begrijpt wat Hammacher (tegen de strikte regels van museumoprichter Helene Kröller-Müller in) heeft teweeggebracht. Een schitterende sculptuurcollectie van wereldniveau.

Muziek

Tool
18 juni, Ziggo Dome, Amsterdam

De popagenda wordt de komende weken beheerst door al wat oudere, rockende mannen. De jongere, frisse bandjes en grote nieuwe popvrouwen zijn druk met de zomerfestivals, dus de grootheden uit vervlogen tijden grijpen hun kans in de popzalen. Eddie Vedder, The Smashing Pumpkins en Metallica hebben we alweer uitgezwaaid, net als Bon Jovi en Bryan Adams. Maar dan volgen nog Phil Collins (20 juni, Goffertpark, Nijmegen), Mark Knopfler (23 juni, Ziggo Dome, Amsterdam) en Kiss (25 juni, Ziggo Dome, Amsterdam). Bijzonder in deze categorie is de band Tool, die de jaren negentig verduisterden met een haast angstaanjagende mix van metal met progressieve en zeer kunstzinnige rock. De band van de buitensporig charismatische zanger Maynard James Keenan heeft al sinds 2006 geen plaat meer uitgebracht, maar is – misschien juist wel daardoor – uitgegroeid tot een popfenomeen van welhaast mythische proporties.

Alela Diane
18 juni, TivoliVredenburg, Utrecht

Vrouwelijke singer-songwriters met een folky instelling en uitstraling, daarvan zijn er nogal wat tegenwoordig. Sterker nog: ze domineren de indie­afspeellijsten. Alela Diane uit Nevada City in Californië gaat al wat langer mee en is ook een van de allermooiste vertolkers van de nieuwe, feeërieke folk. Haar plaat The Pirate’s Gospel uit 2006 was (en is) een juweel van de spirituele en psychedelische zangkunst. Maar ook haar album Cusp van vorig jaar is fraai. Luister maar naar de tokkelende gitaren en mysterieuze fluiten van het nummer The Threshold, of het raadselachtige Ether & Wood. Of ga gewoon naar TivoliVredenburg, want daar speelt ze.

Fotografie

World Press Photo Exhibition 2019
T/m 7 juli, Nieuwe Kerk, Amsterdam

Wie niet in staat is naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam te gaan om daar de World Press Photo Exhibition-expo te zien, heeft grote kans om deze tentoonstelling ergens in een van de vakantiebestemmingen tegen het lijf te lopen. Op tientallen locaties, van Sydney tot Bagdad, van Madrid tot Mexico-Stad, is het werk van de prijswinnende nieuwsfotografen te zien, waaronder de series van de Nederlandse fotografen Jasper Doest met Flamingo Socks en Pieter ten Hoopen met zijn fotoverhaal De migrantenkaravaan. Alle locaties zijn verzameld op de website van de World Press-organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden