De GidsCultuurtips

Cultuurtips voor deze week: Gloria Bell, Dood in Venetië en Julia Jacklin

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Rutger PontzenMartijn Beekman en Herien Wensink en Mark Moorman
Julianne Moore in Gloria Bell. Beeld
Julianne Moore in Gloria Bell.

Gloria Bell

Nu in de bioscoop

Het is niet altijd een verstandig idee: regisseurs die zelf een Engelstalige remake maken van hun sublieme doorbraakfilm. George Sluizer weet ervan (Spoorloos/The Vanishing), Dick Maas ook (De lift, Down). Maar de Chileense Oscarwinnaar Sebastián Lelio kun je de truc toevertrouwen met Gloria, zijn arthouse-hitje uit 2012 over een gescheiden vijftiger op het liefdespad, met commentaar op de kort geleden zeker voor vrouwen nog onvrije Chileense samenleving. Vijf jaar later doet Lelio het over met sterren Julianne Moore en John Turturro, in Engelstalige uitvoering.

Imagine Film Festival

10 t/m 20 april

Al jaren het fijnste onder de kleinere filmfestivals: Imagine Film Festival, het Amsterdamse evenement voor de fantastische film. Originele programmering, bijzondere gasten én een springplank voor ontluikend (Nederlands) talent. Met als openingsfilm de Amazone-thriller Monos van regisseur Alejandro Landes, over een groepje tienersoldaten en hun Amerikaanse gijzelaar. Ook beloftevol is het programma over sekten: Let’s talk about Sects! Filmmaker/cinefiel Martin Koolhoven gastprogrammeerde z’n favoriete sektenfilms (o.a. Gunga Din), en Charles Manson-specialist Ian Cooper houdt een voordracht. Dit alles in het Eye Filmmuseum, ­Amsterdam.

Dood in Venetië

T/m 13 april exclusief in Carré

Acteur en dichter Ramsey Nasr bewerkte voor ITA Thomas Manns novelle Der Tod in Venedig (1912) voor toneel. In zijn versie voert hij ook Mann zelf op – het personage Gustav von Aschenbach is voor Mann de belichaming van alles wat hij in zijn persoonlijke leven niet kan zijn. Componist Nico Muhly schreef speciaal voor deze productie nieuwe muziek, die wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. De regie is in handen van Ivo van Hove.

Urlaub

Tournee t/m 24 mei

Performancecollectief Urland, bestaande uit Marijn Alexander de Jong, Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz en Jimi Zoet, duikt met de ‘Italo-disco-recreatiehorror’ Urlaub in het tijdperk van de mentale ziektes. De vermoeide samenleving is overprikkeld en hyperactief, we werken onder vrijwillige dwang en ontspannen in dwangmatige vrijheid. Het is tijd voor ware ontspanning. Dus gaan de vier op reis en nemen mee: hun lievelingsmuziek, fijne kostuums en oervader Nietzsche, om zich te verdiepen in de zin van het Niets.

Merkel

Tournee t/m 12/5

Het jonge theatercollectief Nineties Productions kruipt in de huid van Angela Merkel, de underdog uit de DDR die de machtigste vrouw ter wereld werd. Gebaseerd op jeugdherinneringen, biografische bronnen, speeches en vooral hun eigen fantasie, toont Nineties een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat. Merkel is een ‘Wagneriaanse electro-opera’ over de strijd tussen idealisme en realisme, en de zoektocht naar een nieuw gezamenlijk groot verhaal. Een zelfportret van de makers, met Merkel als spiegel.

Merkel, Nineties productions. Beeld Julian Maiwald
Merkel, Nineties productions.Beeld Julian Maiwald

Bewogen beeld: op zoek naar Johan Maurits

T/m 7 juli, Mauritshuis, Den Haag

Mooi om eens een tentoonstelling te wijden aan de naamgever van het Haagse Mauritshuis. Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), bijnaam: de Braziliaan. Mooi én moedig, want ja, prins Maurits was niet alleen ontginner van de Braziliaanse kust in de 17de eeuw, hij bevorderde ook de slavenhandel vanuit Afrika, op zoek naar arbeidskrachten voor de rietsuikerproductie. Onder zijn bewind als gouverneur werden duizenden slaven vanuit Ghana naar Brazilië getransporteerd. Dat neemt niet weg dat Maurits ook veel heeft betekend voor kunst, architectuur en wetenschap. Een ‘beeldvormende’ tentoonstelling over deze dubbelhartige Johan, van wie overigens koud een jaar geleden de buste uit de foyer van ‘zijn’ museum is gehaald.

Maria Lassnig, Ways of Being

6 april t/m 11 augustus Stedelijk Museum, Amsterdam

Belangrijk, maar onbekend. Onder die bewoordingen organiseert het Stedelijk Museum in Amsterdam komende maanden een overzichtstentoonstelling (voor het eerst in Nederland) van de Oostenrijkse schilder Maria Lassnig (1919-2014). Het klopt wel: de meesten zal de naam weinig zeggen, maar Lassnig behoort tot de (expressionistische) top van de moderne Europese schilderkunst en, wat altijd onderbelicht is gebleven, ook van de beeldhouwkunst en film. ‘Lichaamsbewust’, zo omschreef ze zelf haar werk. Geen woord aan gelogen: weinig kunstenaars die zo dicht op de huid én op de geest haar penselen over het linnen heeft laten glijden.

Futures Past & Present

T/m 2 juni, Huis Marseille, Amsterdam

Huis Marseille toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Paris is echt een ontdekking. Ze fotografeerde vooral in de DDR. Er wordt werk getoond uit de jaren 1989-1990, vlak voor en na de val van de muur. Het museum vat de sfeer op de foto’s samen als een combinatie van verval en veerkracht. Schitterende sfeerbeelden van OostDuitse steden, zonder een spoor van ironie, in alle kleuren grijs. En portretten van Oost-Duitsers aan de vooravond van de grootste verandering in hun leven. Daar vooral die veerkracht.

Céline van Balen, Portret van Chima Ekeocha, 1997-1999.  Beeld Celine van Balen
Céline van Balen, Portret van Chima Ekeocha, 1997-1999.Beeld Celine van Balen

Julia Jacklin

9 april, Tolhuistuin, Amsterdam

Ze is een van de bescheiden ontdekkingen van dit popjaar. De Australische zangeres Julia Jacklin mengt pop en heel voorzichtige rock met verfijnde folk en country, en zingt met een kalmerende en soms een tikje ironische stem. Haar net verschenen plaat Crushing is er een om aan het hart te drukken. Maar luistert u anders zelf even naar het hypnotiserende nummer Don’t Know How To Keep Loving You, en koop tickets voor Jacklins concert in Amsterdam. Het is voorlopig het enige Nederlandse optreden van de zangeres, dus grijp die kans.

Anúna

7 april, Theater de Meerse, Hoofddorp,

9 april, Tivoli­Vredenburg, Utrecht,

10 april, De Purmaryn, Purmerend

11 april, Schaffelaartheater, Barneveld

12 april, Sint Jacobskerk, Vlissingen

14 april, theater ’t Voorhuys, Emmeloord

Verplichte kost voor liefhebbers van Game of Thrones en andere fantasiewerelden. Het Ierse koor Anúna is uitgebreid op tournee in Nederland, en de optredens van het gezelschap zijn spectaculair. Koorleider Michael McGlynn arrangeert al vanaf midden jaren tachtig traditionele Keltische volksmuziek voor koorzang, en de liederen van platen als Sensation (2006) en Revelation (2015) werken nog altijd als een massage voor het brein. Ogen dicht, en wegdrijven op de sacrale samenzang in nummers als Fáilte Don Éan en Amhrán Na Gaoithe. Ook van harte aanbevolen voor liefhebbers van het Bulgaarse koor Le Mystère des Voix Bulgares, dat geldt als grote inspiratiebron voor Anúna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden