De GidsCultuurtips

Cultuurtips van deze week: Rembrandt-Velázquez, Joker en meer

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Joaquin Phoenix als de Joker in de gelijknamige film Joker.  Beeld
Joaquin Phoenix als de Joker in de gelijknamige film Joker.

Beeldende kunst

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters. Dialogen over werkelijkheid en eeuwigheid, religie en schoonheid

Twee historische grootheden naast elkaar, daar moet geknetter van komen. Rembrandt en Velázquez. Of misschien zelfs: Rembrandt versus Velázquez. Beide meesterschilders in de baroktijd. Beiden behept met een puntgave, wat grove, maar levendige penseelstreek. Beiden Freudiaanse psychologen avant la lettre door hun menschlich alzumenschliche benadering van de personages die voor ze poseerden. Oké, de ene Hollander, dan ander Spanjaard, en feitelijk elkaars vroegere tegenstanders in de Tachtigjarige Oorlog. Maar waarschijnlijk niet in het Rijksmuseum. Waar het smullen wordt om te kijken wie de betere portrettist is, of genreschilder. Een fantastische finale van het Rembrandtjaar.

11 oktober t/m 19 januari, Rijksmuseum, Amsterdam

Film

Joker

Joker, op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw, transporteert de clown uit de comic naar het realistische genre van de Amerikaanse neonoirs en grotestadsfilms uit de jaren zeventig, zoals Serpico en Taxi Driver. De wordingsgeschiedenis van Batmans aartsvijand speelt zich wel af in het fictieve Gotham, dan nog zonder vleermuisvigilante. Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix is virtuoos als de psychisch verwarde inhuurclown Arthur Fleck, die gebukt gaat onder de schijnbare onverschilligheid van zijn medemens. Nadat hij in een metro drie agressieve beursknullen omlegt, ontdekt hij dat het moorden hem iets verschaft wat hij nooit bezat: een identiteit, of een invulling van zijn leven. De man – of clown – wordt eindelijk opgemerkt.

‘Ik ben beïnvloed door de grote karakterstudies uit de jarenzeventigcinema. zei Phillips bij de première in Venetië. ‘Ik dacht al langer: waarom zou dat niet kunnen met de comicwereld? Echt diep ingaan op een personage. Of mijn film effect zal hebben op andere comicverfilmingen? Dat kan ik niet zeggen. Ik denk dat de huidige superheldenfilms het heel goed doen, ze hoeven niet per se te veranderen.’

Nu in de bioscoop

Fotografie

Jimmy Nelson, Hommage to Humanity

Jimmy Nelson is de maker van de fotoboekhit Before They Pass Away (2013) en het vorig jaar verschenen Homage to Humanity. Hij reist over de wereld en maakt portretten van ‘inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen‘, meestal in fraaie ceremoniële kledij. De overzichtstentoonstelling in Maastricht is niet alleen de eerste grote expositie van Nelson in Nederland, het markeert ook de opening van Museum aan het Vrijthof als nieuw fotografiemuseum in Zuid-Nederland. Naast een tachtigtal foto‘s zijn er ook video‘s en boeken van Nelson te zien. De fotograaf is er met zijn Jimmy Nelson Foundation op gericht om mensen ‘bewust te maken van culturele diversiteit.’

T/m 15 maart, Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Muziek

Mondriaan Jazz Festival

Het gaat voortvarend met de jazz in de wereld en dus ook met de jazz-festivals in Nederland. In Den Haag strijkt sinds enige jaren het frisse en erg ambitieuze Mondriaan Jazz Festival neer, en dat is na het vertrek van North Sea Jazz in 2006 natuurlijk een zegen voor de gemeente. Het festival boekt opkomende acts naast grote namen uit heden en verleden, en het affiche voor dit weekend ziet er veelbelovend uit. De show die de avant-gardeband Art Ensemble of Chicago vorig jaar gaf op het Utrechtse Le Guess Who was fraai, en is in Den Haag voor herhaling vatbaar. Daarnaast speelt de Cubaanse soulzangeres Daymé Arocena, en treedt ook nog het opgetogen Belgische hiphopgezelschap Blackwave aan. Mondriaan Jazz is divers, spannend en vermoedelijk ook gewoon gezellig.

12/10, Het Paard en omgeving, Den Haag.

Theater

Sexual Healing

Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, de enfants terribles van het Nederlands toneel, vermengen Teorema van Pasolini met het tv-programma Ik Vertrek. In Sexual Healing vertrekt een gezin naar Frankrijk: de zonnepanelen werken, de koeien grazen zich gelukkig, de gepensioneerde gasten knuffelen met oerkippen. Kan deze volstrekt uit elkaar gegroeide familie zich hier herpakken? Dan staat plots een jongeman op het erf, van wie een mystieke aantrekkingskracht uitgaat. Jeroen de Man regisseert onder andere Romana Vrede, Ariane Schluter en Hein van der Heijden in deze nieuwe, geruchtmakende productie van Het Nationale Theater.

12/10 t/m 7/12, Den Haag en tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden