de gidscultuurtips

Cultuurtips van de week: Anna Meredith, Dossier Indië, De Verleiders Female en meer

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Berend Jan BocktingMark MoormanRutger Pontzen en Herien Wensink en Robert van Gijssel
Kunstkamer. Beeld Rahi Rezvani
Kunstkamer.Beeld Rahi Rezvani

Muziek

November Music: Anna Meredith

7 november, Willem Twee, Den Bosch

Een van de mooiste najaarsfestivals van het land, naast natuurlijk Le Guess Who in Utrecht (7 t/m 10 november), is November Music in Den Bosch. Een muziektiendaagse ( 1 t/m 10 november) die potloodstreepjes tussen klassiek, hedendaags, jazz en pop uitgumt. Een hoogtepunt dat we van verre zien aankomen is het optreden van de Schotse componist Anna Meredith. Twee weken geleden verscheen haar tweede album Fibs, en die plaat mag toch wel worden beschouwd als een van de klappers van 2019.

De muziek van Meredith is stevig gecomponeerd, maar laagdrempelig en zelfs feestelijk. Bij alle wisselende maatsoorten en verrassende melodietjes ín melodietjes weet de Schotse ontzettend pakkende liedjes te maken, waarbij ze zelf ook de microfoon pakt. Hoe vaker je Fibs draait, hoe meer je wordt meegesleept door dit bijna volmaakt genrevrije kunststuk. We horen John Adams, Frank Zappa, Duran Duran plus keiharde rock én techno. Hoe krijgt zij dit in vredesnaam voor elkaar? We gaan het haar vragen in Den Bosch.

Fotografie

Dossier Indië – anders kijken naar koloniale fotografie

T/m 14 mei 2020, Wereldmuseum, Rotterdam

Met Thom Hoffman, acteur, fotograaf en documentairemaker als gastconservator biedt het Wereldmuseum een fotogeschiedenis van Nederlands-Indië waarin het beeld verschuift van het geïdealiseerde land, het droombeeld vanuit het perspectief van de Nederlanders tot aan het land van de onderdrukte gekoloniseerde Indonesiër. Daarnaast heeft het Wereldmuseum fotograaf Stacii Samidin (vorig jaar nog te zien in Dokument Nederland van het Rijksmuseum) de opdracht gegeven om in het Indonesië van vandaag op zoek te gaan naar de koloniale erfenis. Titel van dit deel van de expo is Merdeka (‘Vrijheid‘).

Theater

De Verleiders Female

Tournee t/m 28 februari 2020

Theatermannenbolwerk De Verleiders breidt uit met een vrouwenversie. Terecht. Dus verwacht brandende kwesties als salonfeminisme, gender discriminerende gezondheidszorg, het glazen plafond, de loonkloof, de male gaze en #MeToo. Afgewisseld door keiharde feiten die definitief aantonen dat we in een aartsconservatief land leven, ook al denken we van niet. Acteurs Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier, Gusta Geleijnse en Eva Marie de Waal brengen in regie van Tom de Ket een mix van stand-up, crosstalks, publieksinteractie en persoonlijke verhalen. Op de manier die we van de mannelijke Verleiders kennen: energiek, vilein, kritisch en cabaretesk.

Beeldende kunst

Jonge Rembrandt – Rising Star

2 november t/m 9 februari 2020, Museum De Lakenhal, Leiden

Hoewel we alles dachten te weten over onze nationale huisschilder, Rembrandt van Rijn, bleek er toch nog iets te zijn dat onderbelicht was gebleven: hoe Rembrandt als (waarschijnlijk pukkelige) jongeling was. Biograaf Onno Blom schreef er een boek over en liet zich, al wandelend door Rembrandts geboorteplaats Leiden, uit over diens schoolopleiding en familieleven. Nu is er in De Lakenhal ook aanvullend schilderwerk te zien. Geheel gewijd aan wat de jongeman bij elkaar penseelde. Alsof je, zoals het museum zelf laat weten, ‘over de schouders van de jonge schilder meekijkt en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam.’ Een aanbeveling, want het blijft wonderbaarlijk hoe Rembrandt dat al op jonge leeftijd voor elkaar kreeg.

Film

Sonja: The White Swan

De drie favoriete films van Adolf Hitler? Dat waren King Kong, Sneeuwwitje en Sun Valley Serenade, die laatste een inmiddels vrijwel vergeten Amerikaans musicalvehikel voor de Noorse sterkunstschaatser Sonja Henie (1912-1969), gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henie, die zich na olympisch succes in nazi-Duitsland opwerkte tot populair Hollywoodactrice, zegt het in Sonja: The White Swan met zelfverzekerde trots: zelfs de dictator was fan. De Noorse filmmaker Anne Sewitsky (eerder dit jaar verantwoordelijk voor een opzienbarende Black Mirror-aflevering met zangeres Miley Cyrus) spaart haar hoofdpersoon geen moment en voorziet haar in moordend tempo vertelde biopic daarmee van een scherpe rafelrand. De nog onbekende Noorse actrice Ine Marie Wilmann (34) speelt hier een onbetwiste doorbraakrol: op haast griezelig beheerste wijze schiet ze van poeslief naar onuitstaanbaar.

Laatste kans

Kunstkamer

13 t/m 16/11 in het Zuiderstrandtheater, Den Haag

Liefst vierenveertig dansers nemen deel aan deze avondvullende (60 jaar) van het Nederlands Dans Theater. De voorstelling doet denken aan een rariteitenkabinet vol insecten, fraai bijgezet door de klanken van Het Balletorkest. Van ­Annette Embrechts krijgt Kunstkamer in de Volkskrant vier sterren, ze noemt de dansers een ware schat: ‘Onnavolgbaar goed en ze smeden de negentien onderdelen, opgedragen aan verschillende dansgrootheden, aaneen tot een krachtige wervelstructuur.’ Ook NRC’s Francine van der Wiel deelt vier sterren uit: ‘een geweldige etalage voor de ongelooflijk begaafde dansers.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden