Crisis brengt IJsland meer toeristen

De financiële crisis in IJsland heeft een positief effect op het toerisme. De waarde van de IJslandse kroon is zo hard gedaald, dat het relatief dure land aantrekkelijker is geworden om naartoe te reizen....

‘IJsland is bij buitenlanders in populariteit fors gestegen’, zegt marketingdirecteur Sigrùn Hlin Sigu van het IJslands ministerie voor toerisme. Het aantal toeristen is in september en oktober gestegen met bijna veertig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl het hoogseizoen al voorbij is. Daarmee steekt het toerisme IJslands eerste inkomstenbron, de visvangst, naar de kroon.

Omdat de kroon na de kredietcrisis binnen twee maanden zo’n dertig procent van zijn waarde verloor, werd de munt op 7 oktober gekoppeld aan de euro. Daarvoor werd de koers op 131 kroon per euro bepaald. Vanaf die dag werden veel prijzen in IJslandse winkels in euro’s aangegeven. Steunaankopen van de centrale bank van bleken niet voldoende om die waarde vast te houden, de koppeling werd losgelaten en de kroon raakte in een vrije val. Op 10 oktober stopten veel banken de handel in IJslandse kronen en werd de kroon bijna niets meer waard.

Door de ongunstige koers is het voor IJslanders moeilijk geworden om goederen te importeren. Haraldur Johannessen van de IJslandse financiële krant Vidskiptapladid verwacht dat binnen enkele dagen winkels leeg zullen raken.

De koers van de kroon schommelt nu tussen de 140 en 160 kronen voor een euro. Als gevolg daarvan eisen veel organisaties, zoals hotels en vliegmaatschappijen, dat klanten in euro’s betalen. Betalen in kronen kan nog steeds, en prijzen worden nog veelal in kronen aangegeven. De bedragen zijn weliswaar veel hoger, maar de prijzen zijn ten opzichte van de euro fors gedaald. Alleen IJslanders hebben last van de sterk gestegen prijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden