De GidsOp mijn plek

Chef-kok Sibrecht Benning over De Lindehof in Nuenen

Smaakmaker Sibrecht Benning (42) was eigenaar en chef-kok van restaurant De Sjalot, Nijmegen. Ze laat haar favoriete plek zien: restaurant De Lindehof in Nuenen.

Sibrecht Benning in De Lindehof: ‘De grote ronde lampen geven een zachte gloed in de ruimte. Heel sfeerverhogend. Verder vind ik het klassieke karakter van deze zaak mooi: rustig en wit, met elegant tafel­linnen.’ Beeld Jordi Huisman
Sibrecht Benning in De Lindehof: ‘De grote ronde lampen geven een zachte gloed in de ruimte. Heel sfeerverhogend. Verder vind ik het klassieke karakter van deze zaak mooi: rustig en wit, met elegant tafel­linnen.’Beeld Jordi Huisman

Waar zijn we?

Sibrecht: ‘We zijn in restaurant De Lindehof in Nuenen. Hier liep ik vorig jaar stage, voordat ik mijn eigen restaurant De Sjalot begon. Mijn loopbaan is erg divers: op mijn 16de trainde ik op de dansacademie om professioneel balletdanser te worden, daarna heb ik lesgegeven in het basisonderwijs en ben ik projectleider en opvoedadviseur geweest. Helaas kon ik dat niet bolwerken met de zorg voor mijn autistische zoon Moussa (15).

‘Ik werd gek van alleen maar thuiszitten, dus toen hij 6 was, ging ik in gesprek met de gemeente en het UWV om een cateringbedrijf te starten. Dat ging zo goed dat het uit zijn voegen dreigde te barsten; ik had klussen voor 120 gasten. Ik vroeg mijn klanten of ze ook zouden langskomen als gast in een restaurant. Zo ontstond uiteindelijk De Sjalot.

‘Na zes jaren bij De Sjalot liep ik stage bij De Lindehof, ik was in de leer bij eigenaar en tweesterrenchef Soenil Bahadoer. Hij kookt Frans-Hindoestaans en ik bewonder zijn precisie, dus stuurde ik een mailtje of ik er stage mocht lopen. Dat mocht! Tegelijkertijd hield ik mijn restaurant draaiende.’

‘Met De Sjalot ging het goed, maar de zorg voor Moussa kan ik helaas niet combineren met mijn restaurant, dus heb ik het onlangs verkocht. Vanaf begin februari begin ik als productontwikkelaar en kok bij Buitenpoort Catering. In de toekomst wil ik graag een koksopleiding doen, ik kijk ernaar uit mee te lopen in verschillende keukens.’

null Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Wat vind je zo fijn aan De Lindehof?

‘De Lindehof is voor mij heel Brabants, heel ‘thuis’. Het restaurant zit in een oude boerderij, ernaast staat een kerkje. In het restaurant hangen ringvormige lampen, die geven sfeervol dimlicht. De achterwand heeft een roestachtige kleur, dat werkt heel goed, het geeft een gemoedelijke sfeer. Daarnaast hangt er veel kunst. Verder vind ik het klassieke karakter mooi: rustig en wit, met elegant tafellinnen. Als ik later groot ben, zou ik thuis ook wel zo’n inrichting willen.’

Wat heb je aan?

‘Mijn zwarte koksbuis. Ik heb verschillende koksbuizen, maar de zwarte is mijn favoriet. Ik vind het fijn om me vrouwelijk te kleden. In de keuken draag ik vaak rokjes, eventueel met koksschoenen erbij, dat boeit me niet. Als ik niet werk, draag ik graag jurken en hakken. Kleding en schoenen koop ik overal: ik winkel graag bij de Hema, maar kom net zo graag in een chique schoenenzaak. Ook houd ik veel van sieraden en zwaar opgemaakte ogen en rode lippenstift.’

Wie is je stijlicoon?

‘Op mijn 6de zag ik in de bibliotheek de clip van Borderline, een nummer van Madonna. Ik was zo onder de indruk van haar! Die stijl en dat enthousiasme, toen ben ik begonnen met kleding te experimenteren. Ik leende mijn moeders sjaaltjes en zonnebrillen. Madonna is nog steeds mijn grote voorbeeld, vooral om haar durf.

‘Vroeger had ik een oppas, Dorris, die punker was, ik vond het prachtig. Ze leer me hoe ik mijn haar overeind kon laten staan met boter en bier. Ik begon steeds vaker zwart te dragen en combineerde dat bijvoorbeeld met een gifgroene legging en groene make-up. Ik draag nog steeds veel zwart; inmiddels ben ik al een tijdje stijlvast.’

In wat voor restaurants voel je je prettig?

‘Ik vind het fijn als er in restaurants over elk detail is nagedacht. Wat stijl betreft houd ik van klassiek, maar evengoed van gecombineerde stijlen, zoals in mijn restaurant, dat ik zelf heb ingericht. Je vindt er glitter en glamour met Arabische details, een strakke zwarte tafel en klassiek romantische tafeltjes. Het mag van mij verrassen. Thuis houd ik van hout en heb ik behoefte aan rust, soms op het klinische af: het is er heel opgeruimd en schoon.’

null Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Ring

Deze vriendschapsring, een stersaffier met briljant, kreeg ik van mijn partner een paar maanden nadat we elkaar hadden ontmoet. Hij is van zijn moeder geweest. De stersaffier versterkt relaties. Ik koester de ring vooral omdat onze liefde een moeilijke start kende.

Druiventrosjes oorbellen

Dit sieraad is ook een cadeau van mijn geliefde, het zijn parels in de vorm van een druiventrosje. Toen hij nog een kind was, waren het zijn lievelingsoorbellen. Ik vind ook de connectie met de horeca erg leuk.

null Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Koperen pannetjes

‘De klassieke ­koperen pannetjes staan voor mij symbool voor werken in de keuken. Ze doen me denken aan de keukenchefs Gijs en ­Soenil, die antwoord gaven op al mijn vragen en me aan de hand namen om me van alles te leren. Daar ben ik ze dankbaar voor.’

Bestek

‘Ik vind dit een prachtbestek. Het is elegant maar niet te: een tikkeltje robuust en speels. Precies het karakter van de patron.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden