Zomerreceptweekendrecept

California dreamin’ op een kleedje in het gras

Yvette van Boven liet zich voor een zomerse picknick inspireren door de keuken uit haar favoriete vakantielanden. Deze week: Californië.

Dit is de gezondste picknickmand tot nu toe. Eentje met veel ingemaakte groente en fruit, sowieso met héél veel groente, bruinbrood en quinoa. En álles vega. Californië maakte ooit op mij deze indruk, terwijl ik er eigenlijk uit de hele wereld kon eten. (Wat ik overigens ook deed).

Een Californische-picknick. Beeld Oof Verschuren
Een Californische-picknick.Beeld Oof Verschuren

Drink er lekkere kombucha bij, dan bent u echt goed bezig. Wie zei dat gezond en lekker niet samengaan heeft het mooi mis, ik kreeg eters langs die om tweede en derde porties kwamen vragen. Maak dus maar extra veel. U bent vast gewaarschuwd, dig in & enjoy.

1. California sandwich

voor 4 stuks

voor de ingemaakte groenten

100 ml appelazijn

2-3 eetl. agavesiroop

1 theel. zout

1 wortel, in flinterdunne schijfjes

1 rode ui, in flinterdunne ringen

4 snackkomkommers, overlangs in dunne plakjes

voor de dressing:

4 eetl. griekse yoghurt

4 eetl. mayonaise

2 eetl. fijngehakte bieslook

kneep citroensap

zeezout en versgemalen zwarte peper

6 sneetjes bruinbrood

4 plakken voorgesneden belegen boerenkaas

ca. 40 gram kiemgroente, van bijvoorbeeld alfalfa, of radijs of prei

handig:

bruin ongebleekt bakpapier of pakpapier

keukentouw of elastiekjes

Maak eerst de ingemaakte groenten. Meng de azijn met de agavesiroop en het zout en proef even of de balans naar uw smaak is. Voeg de wortelschijfjes, uienringen en de komkommer aan het zuur toe en kneed de groenten kort met schone handen. Zet weg tot gebruik.

Maak de dressing.

Meng daarvoor alle ingrediënten met elkaar en breng met zout en peper op smaak.

Leg de 6 boterhammen voor u op het aanrecht. Besmeer alle boterhammen royaal met de dikke dressing. Beleg er 2 met de plakjes komkommer uit het bakje met zuur. Verdeel daar de kiemgroente op. Leg daar twee besmeerde boterhammen op. Beleg deze met twee plakken kaas en de rest van de ingemaakte wortel en uitjes. Schep ze uit het zuur, het zuur kunt u voor de salade bewaren of weggooien. Druk de laatste twee boterhammen met de besmeerde kant naar onder op de sandwich.

Pak beide hoge sandwiches met papier in als een strak cadeautje: bind er twee touwtjes strak omheen om het vast te zetten: één een beetje aan de linker- en de andere aan de rechterkant. Niet kruislings (want we gaan ze zo doorsnijden!)

Snij de sandwich door het papier heen door. Doe hetzelfde met het andere broodje. Neem ze rechtop mee in een broodtrommel die u kunt afsluiten, naar de picknick. (zie foto)

2. Salade met burrata, gepekelde meloen & zwarte quinoatabouleh

Voor de meloen (gebruik hiervoor het zuur van de California sandwich, misschien moet u het iets aanvullen en nog wat water toevoegen, zie hoeveelheden hieronder)

100 ml witte wijnazijn

150 ml water

2-3 eetl. agavesiroop

1 theel. zout

1 kantaloepmeloen

zeezout en versgemalen zwarte peper

voor de zwarte quinoatabouleh

200 gram zwarte quinoa

200 gram koelverse sojabonen of edamame

3 bosui, in fijne ringen

15 gram bieslook, grof gehakt

15 gram dille, grof gehakt

15 gram basilicum, grof gehakt

Het sap van 1 citroen

Ca. 3 eetl. olijfolie

3 eetl. pepita’s, kort gebakken in een droge koekenpan

en verder:

2 bollen burrata

kleine handvol basilicumblaadjes

olijfolie

optioneel:

een handvol eetbare bloemen

Verwarm de azijn, siroop, water en zout in een pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Draai dan het vuur uit. Snij intussen de meloen in parten, verwijder de zaadlijsten en de schil. Dompel ze onder in het hete azijnmengsel en laat ze er helemaal in afkoelen.

Breng opnieuw een steelpan met goed gezouten water aan de kook en giet de quinoa erbij. Kook precies 10 minuten, giet af in een zeef en spoel koud af. Laat uitlekken.

Meng de sojabonen met de bosui en de kruiden, breng de tabouleh op smaak met citroensap, olijfolie, zout en peper. Schep de salade in een bakje dat mee kan naar de picknick. Neem de pompoenpitten in een boterhamzakje of leeg jampotje apart mee zodat ze knapperig blijven.

Zet de twee burrata’s ook klaar. De basilicumblaadjes en de bloemen pakt u ook bij elkaar in.

Schep de meloenparten uit de pekel, snijd ze per partje in de lengte in een waaier, waarbij u de bovenkant vast laat zitten. Dit is puur voor de opmaak, als u het gedoe vindt snijdt u de meloen gewoon in schijfjes en pakt u alles in in een trommeltje.

Neem een schaal of dienblad mee naar de locatie, om het te serveren.

Schep de tabouleh op de schaal, zet de burrata er tegenaan en schik de meloen ernaast. Doe het een beetje mooi; het oog wil ook wat. Bestrooi met pepita’s en versier met eetbare bloemen en de verse basilicum.

3. Twee kleuren koude avocado- en aardappel-preisoep

Natuurlijk kunt u ook 1 enkele soep serveren, maar we doen Amerikaans en dus van alles meer, meer, meer! En zeg nou zelf: hoe cool is het om ijskoud twee soepen tegelijk in te schenken: de vlaflip is er niks bij.

Voor de aardappelpreisoep:

klontje boter (25g)

250 gram prei, in ringen, goed schoon

400 gram aardappels, geschild en in blokjes

2-3 takjes tijm

2 blaadjes laurier

1 liter groentebouillon

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de avocadosoep:

4 avocado’s, schil en pit verwijderd

500 ml ijskoude groentebouillon

Sap en fijngeraspte schil van 1 citroen

versgemalen WITTE peper

Handig:

Twee grote flessen, liefst met wijde hals (sapflessen zijn handig hiervoor)

Smelt de boter in een ruime pan en fruit er de prei en aardappel in. Voeg tijm en laurier toe en giet de bouillon erop. Breng aan de kook en draai dan het vuur lager zodat de soep zachtjes in een minuut of 20 gaart. Pureer hem dan volledig glad in de blender of met een staafmixer en proef hoeveel zout en peper u nog wilt toevoegen. Laat afkoelen en zet hem dan in de koelkast om goed koud te worden. Verdun hem eventueel vlak voor het meenemen nog, hij dikt vaak wat in. Giet de soep in een grote fles om mee te nemen.

Maak de avocadosoep. Draai de avocado’s glad in de blender en giet er zoveel bouillon bij dat de soep even dik is als de andere. Breng op smaak met citroenrasp, -sap en witte peper. De bouillon is hopelijk zout genoeg, voeg anders nog een snuf zout toe. Giet ook deze soep in een grote fles en neem gekoeld mee naar de locatie.

Neem ook vier wijde kommen of diepe borden mee. Schenk de twee soepen tegelijkertijd in: een van links en een van rechts: precies zoals u vroeger deed met twee kleuren vla. Versier eventueel nog met een blommetje.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden