de gidsbudgetkoken
Budgetkoken: vijf recepten voor vijf euro (of minder)
Goed en gevarieerd eten voor weinig geld: het is niet makkelijk, maar het kan. En dan ben je heus niet alleen aangewezen op vegetarische maaltijden en goedkope groenten als kool en ui, bewijzen deze vijf recepten voor vijf euro of minder.
Kippenbout met vadouvan en snijbonen
Dat lekker vlees per se duur moet zijn, is een hardnekkig misverstand. Bezoek eens een ambachtelijke slager en vraag om de minder courante delen van het beest: heel betaalbaar en het smaakt fantastisch. Liever naar de supermarkt? Kan ook. Met scharrelkippenbouten uit het koelvak voor een smakelijke en verantwoorde maaltijd.
Warme bietensalade met vis
Eén ding blijft lastig bij budgetkoken: vis. Vis is best duur. Het voordeligst zijn haring, pangasius en makreel, en dat zijn bovendien alle drie duurzame vissoorten. Deze haring-bietjessalade uit de oven is ook heel lekker met gerookte makreel. Of zelfs met stukjes door bloem gehaalde, kort gebakken pangasius.
Aardappelpompoenpuree en salade van parelcouscous met gegrilde groenten
Elke dag lunch uit de kantine, dat tikt flink aan. Voor je het weet, heb je in een volledige werkweek daaraan zo’n 25 euro besteed. Daar valt dus aardig op te besparen, helemaal als je de lunch de dag ervoor met het avondeten al grotendeels klaarmaakt. We maken daarvoor pompoen-aardappelpuree met kaas en een grote bak gegrilde driekleurengroente. Vul de volgende dag de groenten aan met parelcouscous en bak aardappelkoekjes van de puree.
Prutje deluxe met duxelles en geroosterde courgettes
Een van de goedkope dingen die uit een Frans kookboek gehaald kan worden is duxelles. Deze Franse champignonpasta, waar het vlees in een Beef Wellington mee wordt omhuld, kan overal in: pastasaus, uitgeholde tomaten en flensjes bijvoorbeeld. Of in dit budgetrecept voor duxelles met geroosterde courgettes.
Niter kibbeh, Ethiopische kruidenboter
Een rijke smaak hoeft je helemaal niet de kop te kosten. Neem niter kibbeh, Ethiopische kruidenboter. Een bijzondere smaakmaker die een hoofdrol speelt in deze keuken. En een waar wondermiddel. Je gebruikt hem bij de bereiding van de pannekoek, maar ook bij de linzenschotel met ui. Niet duur om te maken, maar neem bij Ethiopisch koken wel de tijd.
Eten voor 2,50 per dag, hoe doe je dat?
Kun je gezond, lekker en duurzaam eten voor 2,50 euro per dag? Culinair journalist en Volkskok Loethe Olthuis en haar vriend probeerden het in 2015 dertig dagen uit. Is dat eten dan eigenlijk nog gezond? En duurzaam?